Årets mäktigaste bioupplevelse


Tron: Legacy

Foto: Photo: Douglas Curran
FILM

ACTION När ”Tron” kom 1982 var den en pionjärfilm, på grund av både idén om en digital värld bortom den verkliga och den avancerade teknik som användes. Så bra i övrigt var filmen inte. Nu, knappt 30 år senare – när mobiltelefonerna är kraftigare än dåtidens superdatorer – är alltså uppföljaren här.

Själva handlingen är det inte mycket bevänt med den här gången heller, även om manuset är bättre och historien enklare: 1989 försvinner plötsligt Kevin Flynn ( Jeff Bridges, i både vanlig och digitalt föryngrad version), en av världens främste spelutvecklare.

När hans son decennier senare undersöker saken dras denne in i Trons digitala spelvärld. Gladiatorspel och kamp mot fascistiska ledare utbryter. Regissören Joseph Kosinski har fått mycket uppmärksamhet för sina reklamfilmer (bland annat Gears of war/Mad world-reklamen), och behöver inte på något sätt skämmas för långfilmsdebuten.

Tvärtom! ”Tron: Legacy” är årets mäktigaste bioupplevelse.

Daft Punks fantastiska musik! Den mullrande basen! Miljöerna! Bilderna! Det tog sekunder innan jag fick den gåshud som sedan höll i sig i de flesta av filmens 126 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM