Bästa svenska actionfilmen genom tiderna

till Hamilton – i nationens intresse

FILM

Action. Den bästa svenska actionfilmen. Någonsin.
Här finns nerven och spänningen och smällar som känns. Men också tid för kärlek och känslor, som gör Carl Hamilton intressantare. En politisk sidointrig om vapenexport och samvetslösa företag både i Stockholm och Dallas.

Bra skådespelare

Effektivt och ekonomiskt filmberättande. Kathrine Windfeld har säkert rört sig i de svenska politiska korridorerna i tv-serien ”Kronprinsessan” och dess uppföljare, och det löper smidigt även här. Inga pratiga longörer eller onödiga förklaringar. Bilder istället för ord.
Och bra skådespelare, som i korta scener kan teckna mångbottnade personer. Pernilla August och David Dencik som ministrar, Liv Mjönes som polis och Fanny Risberg som Hamiltons älskade. Gustaf Hammarsten som en svensk ingenjör som kidnappas och sätts i etiopiskt fängelse. Jason Flemyng som en av skurkarna.
Mikael Persbrandt är också utmärkt och med i nästan varje scen. Han är trovärdig som skoningslös officer med rätt att döda, men får också visa upp andra sidor i några känslostarka scener. Ett brott han begår i inledningen kastar en så stark skugga över honom att han tyngs av självförakt.

Hollywood-mått

”I nationens intresse” har mer resurser och större självförtroende än andra försök i genren. Vilket inte är så många. Det vimlar inte av konkurrenter till mästartiteln som den bästa svenska actionfilmen.
Den här Hamilton imponerar med täta klipp och bra tempo. Bilder som växlar mellan öppna landskap och intima närbilder. Flera avgörande scener berättas utan repliker.  Maffigt ljud. Ett slagsmål i ett hotellrum låter så det gör ont även hos oss som tittar.
Jan Guillou har skapat en underhållande fantasifigur, en svensk superhjälte med internationell slagkraft som kan sätta CIA på plats. Nu har Hamilton fått en film som kan mäta sig med Hollywood.

FAKTA

Hamilton – i nationens intresse

Regi Kathrine Windfeld, med Mikael Persbrandt, Saba Mubarak, Pernilla

August, Jason Flemyng, Lennart Hjulström.