Underhållande action med svag intrig


Mission: Impossible 4 – Ghost protocol

Klättrandet på skyskrapan i Dubai är ett av de mest spektakulära inslagen i fjärde ”Mission: Impossible”-filmen.Foto: UIP
FILM
Patton & Cruise.

ACTION Den här serien satsar på spektakulära action­sekvenser. Det är tunnare med intrig.

I fjärde filmen finns de häftigaste bilderna kring en skyskrapa i Dubai. Att Tom Cruise själv dinglar i säkerhetsselarna några hundra meter upp i luften ger extra nerv. En explosiv upptakt i Moskva och ett väl koreograferat slagsmål i ett parkeringshus i Indien har också fått stuntkoordinatorerna att jobba hårt. Det börjar i ett fängelse i Moskva och pulsen är hög från start.

Michael Nyqvist är filmens skurk och utpekas tidigt som faran som ska stoppas. En galen svensk vetenskapsman tar över avfyrningskoder för kärnvapen och vill starta krig. Nyqvist fyller ut rollen väl och har en intensiv rörlig batalj med Tom Cruise. Men hans rollfigur har inte fått många toner att spela med.

Det är mer dynamik kring Cruise och hans hjältegäng, som den här gången måste jobba i ett ”spökprotokoll” - formellt upplösta. Simon Pegg är den komiska sidekicken och är utmärkt i rollen. Jeremy Renner spelar en nykomling vars bakgrund avslöjas bit för bit. Paula Patton har den största kvinnliga rollen som en i styrkan och får bland annat slåss mot en kvinnlig yrkesmördare som de ska stoppa. Tom Wilkinson spelar en chef som låter gruppen fortsätta jobba i hemlighet.

Regissören Brad Bird spelfilmsdebuterar, och har tidigare regisserat animerade godbitarna ”Järnjätten”, ”The Incredibles” och ”Råttatouille”. Han ser till att det aldrig blir långtråkigt. Men intrigen är svår att tro på och sätten som allt ska genomföras på är ofta ganska krystade.

Greppet från de tidigare filmerna med maskering, där vem som helst kan se ut som vem som helst, återkommer. Det känns mer som berättartekniskt fusk än en kul effekt.

Men några minnesvärda actionscener gör det till en underhållande popcornfilm. Klättrandet utanpå världens högsta byggnad är svindlande sevärt.

FAKTA

➕➕➕ Mission: Impossible 4 – Ghost protocol

Regi Brad Bird, med Tom Cruise, Jeremy Renner, Michael Nyqvist, Paula Patton.
 

SE DET HÄR OCKSÅ: ”Hamilton - i nationens intresse” är också en välgjord actionfilm med högt tempo. Ingen klättrar på skyskrapor, men intrigen är begripligare och snabbt berättad.

VISSTE DU ATT ... Brad Bird har fått in en referens tll A113 i alla sina filmer. Det var ett klassrum som Pixar-folk smyger in i sina filmer. Nu är det ett kodnummer Ethan Hunt får.

JUST NU görs nya Bourne-filmen klar, den fjärde i serien. Jeremy Renner som är med här har tagit över huvudrollen efter Matt Damon. Premiär senare i sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM