Intelligent spänning i Bond-klass

Så många får Bourne Legacy

FILM

Regi Tony Gilroy, med Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton.

ACTION  Det är inte riktigt lika bra som de tre tidigare i serien. Men nästan. Tony Gilroy, som även skrev manus till dem, gör en smart växelklippning med tredje ”Bourne ultimatum”. Den här historien utspelas samtidigt, och händelserna där sätter i gång en kedja reaktioner här också.

Det visar sig att när Jason Bourne är på väg att avslöja vad han vet finns det fler hemligheter som regeringens spionchefer vill dölja. Andra program med specialtränade soldater som har vad det verkar omänskliga krafter. Vi möter en av dem. Jeremy Renner spelar Aaron Cross som tar sig igenom en sorts träningsbana i Alaska i filmens upptakt. Där ingår att dyka i istäckt vatten utan kläder och att försvara sig mot vargar. Han har nått fram till ett delmål när någon i ledningen bestämmer att programmet ska stoppas. Alla spår ska försvinna. Både de specialtränade agenterna och forskare elimineras.

Men Aaron Cross är, precis som Jason Bourne, svår att döda. Banan är krattad för en spännande jakt. På det viset är det en välgjord uppföljare i samma anda och tempo som föregångarna. Första boken om Bourne kom 1980 och filmerna har fångat 70-talets tidsanda av paranoia och skräck för det militärindustriella komplexet. Osynliga makt­havare som styr i skuggan av de valda politikerna.

”Bourne legacy” är spännande och skickligt berättad, och har ett par minnesvärda action­sekvenser. En utspelas på flera våningsplan i ett hus där de onda är fler men inte vet vilken motståndare de stött på. En snyggt koreo­graferad skottlossning. En mc-jakt i Asien är också minnesvärd. En lång och påkostad batalj på och bredvid vägarna. Lär utmana kommande Bond-filmen ”Skyfall” i klassen ”årets häftigaste actionscener med motorcykel”.

Jeremy Renner är bra i huvudrollen som dödligt vapen. Han har fått en

annan sorts träning än Bourne, och gått igenom andra experiment, men är lika ovetande om vad som sker och vilka som styr. Rachel Weisz är också bra i den kvinnliga huvud­rollen, och Edward Norton har den viktigaste rollen som skum myndighetsperson. Fyran står sig väl i den här serien. Intelligent spänning med hög puls.

ARTIKELN HANDLAR OM