Försöker nå djupet - men slarvas bort

Så många får Tillbaka till Bromma

1 av 3
FILM

Man får mycket Peter Magnusson för biobiljetten.

För mycket, den här gången.

Dramakomedi Jag tillhör dem som tycker att ­både ”Sommaren med ­Göran” (2009) och ”En gång i Phuket” (2011) var välförtjänta publiksuccéer. Den här filmen är en fristående fortsättning till ”Blomstertid”, en komediserie som TV4 gömde undan så gott de kunde när den visades sent på kvällarna 2009.

Där funkade greppet med Peter Magnusson i tre roller. Framför tv:n ­”köper” man lättare ett sådant sketch­upplägg.

Nu när Anders (brat och finansvalp), Steven (glidare och extremskidåkare) och Kenneth (lärare och nörd) får en hel långfilm, fungerar det inte alls lika bra.

Greppet att göra en mockumentär börjar kännas utslitet. Att en dokumentärfilmare följer dessa tre så olika 38-åringar från Bromma tjugo år efter att de gick i samma klass i gymnasiet, känns helt enkelt överflödigt. Det tillför ­inget.

Ingen riktig balans

Bromma är alltså spelplats, men filmmakarna förmår aldrig förklara vad som är så speciellt med just den förorten på samma sätt som Felix Herngren & co så skickligt etablerade Saltsjöbaden, med allt vad de olika områdena står för, i tv-serien ”Solsidan”.

För alla utanför Stockholm förblir nog Bromma en liten flygplats, varken mer eller mindre.

Man har heller inte hittat någon riktig balans mellan vad som är drama och komedi.

Krisande finansvalpen Anders vågar inte berätta för gravida hustrun (Hanna Alström) att han fått sparken från jobbet. ­Säsongsarbetaren Steven flyttar hem från Alperna med ung gravid flickvän (Julia Ragnarsson) och för att återknyta kontakten med sin tonårsson. Nörden Kenneth försöker sig förgäves på nätdejting, trots att han egentligen är kär i polaren Malin (Sandra Huldt), mamma till Stevens son.

Här finns anslag till ett djup, till att skildra manliga stereotyper, men Magnusson slarvar bort det med sketchartat skådespeleri, medan de kvinnliga skådespelerskorna skickligt tacklar sina roller med mer allvar.

Berör inte

”Tillbaka till Bromma” är absolut ingen katastrof. Men som dramakomedi varken berör eller roar den, annat än i några få enskilda scener.

Tillbaka till Bromma

Regi Martin Persson, Peter Magnusson, med Peter Magnusson, Hanna Alström, Sandra Huldt, Julia Ragnarsson, Andreas ­Utterhall.

ARTIKELN HANDLAR OM