”Unbroken” en anmärkningsvärd historia

Stor dramatik ... men skildringen av Zamperinis krigsår har också monotona perioder.
FILM

Unbroken

DRAMA Ett liv som räcker till flera långfilmer. Alla människor har något värt att berätta, men den sanna historien om Louis Zamperini är så anmärkningsvärd att det är konstigt att den inte blivit film tidigare.

Han deltog som löpare i olympiaden i Berlin 1936, och gav ut två självbiografier. Bröderna Coens film­manus bygger på ytterligare en bok, av Laura Hillenbrand från 2010.

Filmen börjar över Stilla havet under andra världskriget när Louis Zamperini är bombfällare på ett amerikanskt flygplan. Hans besättning beordras att genomföra ett räddningsuppdrag med ett slitet plan och kraschar ute till havs. Redan där startar ett märkligt äventyr om överlevnad mot alla odds.

Men det blir mer och värre. En stor del av filmen utspelas i japanska fångläger. Tortyr, grymheter, en lång tid av plåga och hopplöshet. Ett av de japanska befälen gör allt för att knäcka den unge amerikanen, och filmen skildrar brutaliteten detaljerat och känslostarkt.

Louis Zamperini dog i juli 2014, 97 år gammal. Han vann inte något OS-lopp, men han gjorde en bragd i Berlin. Han överlevde ett krig där många dog. Ett långt liv fyllt av stor dramatik, men filmens skildring av hans krigsår har monotona perioder mitt i intensiteten.

ARTIKELN HANDLAR OM