Intensiv thriller som är uppfriskande originell

Så många får ”A most violent year”

FILM
fängslande atmosfär Jessica Chastain och Oscar Isaac imponerar i huvudrollerna i spännande ”A most violent year”.

THRILLER Det våldsamma året är 1981. Vi är i New York och filmen har en stämning och situationer vi känner igen från annan fiktion kring affärsmän i gråzonen mellan laglig och kriminell.

Men ”A most violent year” är så annorlunda i ­tonen och detaljerna att den känns uppfriskande originell. Det här är inte spektakulär maffia och våld som i ”Gudfadern” eller ”Sopranos”. Det här är konkurrenter som handlar med villaolja.
 

Gifta paret Abel (Oscar Isaac) och Anna Morales (Jessica Chastain) expanderar i branschen. I filmens inledning gör de klart med ett köp av en viktig tomt och lager i ett hamnområde. ­Betalar handpennning och ska fixa resten av pengarna under kort tid. Borde inte vara några problem.

Men samtidigt förbereder skattemyndigheterna ett åtal mot deras företag. Finns det några olagligheter i bokföringen? Deras lastbilar med olja drabbas av kapningar. Vem är det som skickar beväpnade män som tar oljan? Borde deras egna chaufförer bära vapen?
 

Banken blir skrämd. ­Hoten verkar rikta sig även mot deras privatliv. Paret har tre barn och hund och bor i fint hus, där de snart känner sig otrygga. Oscar Isaac och Jessica Chastain är mycket bra i huvudrollerna. Han spelar en kämpande företagare som vill visa att han kan nå den amerikanska drömmen genom hårt arbete och ärlighet. Hans hustru är beredd att tänja på lagen, och har en ­familjebakgrund av tuffare tag. Hur mycket är Abel villig att kompromissa för att överleva i en tuff bransch?

Albert Brooks spelar ­deras advokat och David Oyelowo är bra som en ­envis åklagare som vill ­vara hård men rättvis.

J C Chandor debuterade med den pratiga och skickliga finansthrillern ”Margin call”. Hans uppföljare hade ingen dialog, utan ”All is lost” skildrade Robert Redford i sjönöd med enbart bildberättande. ”A most ­violent year” understryker att Chandor är en intressant filmmakare, som kan ta en sliten genre och lysa upp den från nya vinklar.

Historien är oförutsägbar och atmosfären intensivt fängslande. Suveränt att skapa sådan spänning kring villaolja.

FAKTA

A most violent year

  

Regi J C Chandor, med Oscar Isaac, Jessica Chastain, Albert Brooks, Alessandro Nivola.