Vatikanens tidning sågar ”Star wars”

1 av 3 | Foto: LUCASFILM
Ur ”Star wars: The force awakens”.
FILM

Det är en riktig kassasuccé.

Men alla har inte fallit för ”Star wars: The force awakens”.

– Filmen misslyckas spektakulärt i hur den beskriver ondska, skriver Vatikan-tidningen L'Osservatore Romano enligt NBC News

Biopremiären av ”Star wars: The force awakens” är en riktig pengasuccé för filmbolaget men recensenten i Vatikantidningen L'Osservatore Romano jublar inte utan kallar filmen för förvirrande och oklar.

Det är den mörka sidan som recensenten har starkast invändningar mot och tycker att ”filmen misslyckas spektakulärt i hur den beskriver ondska”.

Recensenten anser också att filmskaparna överdriver det mörka.

En källa inom Vatikanen har sagt till NBC News att det inte är sannolikt att recensionen har någon påverkan på påve Franciskus eftersom att han inte tittar på film.

Ingen ”Star wars”-feber på Haiti

Utan en enda fungerande biograf står invånarna på Haiti helt utanför "Star wars"-febern som just nu florerar världen över.

För förra veckans omtalade premiär av den nya filmen "The force awakens" når inte världens samtliga hörn, i synnerhet inte de mer avlägsna och försvagade hörnen, och haitierna har helt lämnats ute i filmkylan.

– Det är en väldigt deprimerande situation. Jag kan få vänta ett halvår på att den kanske sänds på tv, eftersom jag inte vill se en illa gjord piratversion, säger "Star wars"-fantasten Vladimir Desir.

Haitis senaste regelrätta biograf stängde 2009, en effekt främst av ökad piratkopiering. I somras väcktes ett visst hopp när biografen Triomphe i Port-au-Prince var färdigrenoverad efter jordbävningen som skakade landet landet 2010, men biografen visar endast filmer sporadiskt och då enbart inhemska filmer.

"The force awakens" slog globalt rekord under premiärhelgen då den drog in 529 miljoner dollar (drygt 4 527 miljoner kronor).