Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

"Han gjorde porrfilm"

"Idol 2004"- stjärnan pekas ut i bok - hjälpte Berth Milton starta sin mångmiljon- industri

SWARTLING: JAG ORDNADE KONTAKTER Peter Swartling är en av Sveriges mest framgångsrika talangscouter. Men han har också ett förflutet i porrbranschen. Swartling hjälpte Berth Milton att starta sin porrfilmsindustri, och enligt författaren till boken SWARTLING: JAG ORDNADE KONTAKTER Peter Swartling är en av Sveriges mest framgångsrika talangscouter. Men han har också ett förflutet i porrbranschen. Swartling hjälpte Berth Milton att starta sin porrfilmsindustri, och enligt författaren till boken "Private med Milton och Milton" var han även producent till filmen "Private video magazine nr 1". Foto: TV 4

"Idol 2004:s" juryordförande har ett förflutet i porrbranschen.

TV 4-profilen var med och lade grunden till Berth Miltons gigantiska porrfilmsproduktion.

- Jag hjälpte honom med kontakter, säger Peter Swartling.

TALANGSCOUT Peter Swartling tillsammans med Jennifer Brown, Ayo, Petter och Robyn - några av de artister han har upptäkt och lanserat.   TALANGSCOUT Peter Swartling tillsammans med Jennifer Brown, Ayo, Petter och Robyn - några av de artister han har upptäkt och lanserat. Foto: ANDREAS LUNDBERG

Peter Swartling är en av Sveriges främsta talangscouter.

Under 1990-talet har han bland annat upptäckt och lanserat artister som Robyn, Petter och Jennifer Brown.

Den senaste veckan har Peter Swartling gjort sig känd som hård juryordförande i TV 4:s storsatsning "Idol 2004". Sedan premiären i torsdags har han skapat rubriker med sina grymma sågningar av talangsåpans deltagare.

"Vann priser"

Vad tittarna inte vet är att Peter Swartling är en av nyckelpersonerna bakom porrimperiet Privates expansion i början av 1990-talet.

- Swartling var producent till Privates första videofilm, "Private video magazine nr 1", som vann en massa porrfilmspriser, säger Thomas Sjöberg, författaren bakom boken "Private med Milton och Milton".

- Han var med och drog i gång Privates filmproduktion, som gav företaget en kick framåt. Företaget hade ju tidigare bara producerat tidningar.

Vill tona ner sin roll

Thomas Sjöberg anser att Peter Swartlings insatser för Private är så viktiga att de skildras i ett helt kapitel i boken.

Men Swartling själv vill tona ner sina insatser för svensk porrindustri.

Han hävdar att han endast förmedlade kontakter åt Berth Milton.

- Det började med att jag gjorde datainstallationer åt Berths företag. I samband med det frågade han om jag kunde hjälpa honom med musik till första filmen, så jag satte honom i kontakt med de personer som sedan gjorde filmmusiken, säger Peter Swartling.

"Han fick hjälp"

Det dröjde inte länge förrän porrkungen ville ha mer hjälp.

- Han hade ju inga kontakter eller kunnande. Så jag såg till att han även fick hjälp med filmteam, kameramän, ljussättare, smink, kopieringsföretag och såna saker.

Peter Swartling förnekar dock att han skulle ha varit producent.

- Jag har haft diskussioner med advokater om jag skulle stämma Thomas Sjöberg för att han skrev det i boken.

Enligt Thomas Sjöberg är allt som står i boken sant.

"Pratade i timmar"

- Jag och Peter Swartling satt och pratade om det här i tre timmar. Nu säger han att jag ljuger.

TV 4:s nöjeschef Anders Knave säger sig inte känna till Peter Swartlings förflutna i porrbranschen.

Han kan inte svara på om det påverkar hans förtroende för "Idol 2004"-profilen.

- Jag kan inte kommentera det förrän jag har pratat med Peter. Rent generellt tycker jag inte att man kan lastas i all evighet för ungdomsförsyndelser. Det viktiga är att han inte har sysslat med sådant de senaste 15 åren.

Fredrik Svedjetun

Mejla in och säg din mening Vad tycker du om Idol 2004?

Den dolda juryn hålls hemlig för tv-tittarna Louise, 19: Jag känner mig lurad

Privatekoncernen växte enormt under Miltons ledning

Bor i Spanien.   Bor i Spanien.

 Porrföretaget Private grundades 1965 av Berth Milton senior, född 1926. Det blev inom kort en stor aktör i porrtidningsbranschen.

 Berth Milton seniors son Berth Milton junior föddes 1955 i Örnsköldsvik. Som barn kallades han "porrungen" på grund av sin pappas verksamhet. Han svor att själv aldrig syssla med porr.

 I mitten av 1980-talet drev Berth Milton en firma som sålde present- och reklamartiklar. 1990 tog han över sin pappas porrföretag, trots att han tidigare sagt att han aldrig skulle bli som fadern.

- Jag kunde inte låta bli när jag såg affärsmöjligheterna, har han sagt till Aftonbladet.

 Ett par år senare går det upp för Berth Milton senior att sonen tagit fullständig kontroll över företaget. De två blir bittra ovänner.

 Med Berth Milton vid rodret växer Private enormt. I mitten av 1990-talet omsätter koncernen över en miljard kronor per år. Videofilmerna och tidningarna ges ut i ett 40-tal länder över hela världen. Dessutom påbörjas en mycket framgångsrik försäljning av porr över internet.

 1999 lanseras Berth Miltons koncern Private Media Group Inc på Nasdaqbörsen i New York. Samtidigt som värdet på IT-aktier rasar under 2000 ökar värdet för Private-koncernen med 47 procent.

 2002 avgår Berth Milton som vd för sitt porrimperium sedan bolaget gått med jätteförlust. Milton behåller dock posten som styrelseordförande.

 Under hösten i år lanseras nya dokusåpan "Private stars", inspirerad av "Big Brother", i Storbritannien. Fem kvinnliga porrmodeller är inlåsta i ett hus med fem vanliga män.

 Mångmiljardären Milton är i dag 49 år och bor på en gård utanför Barcelona i Spanien. Hans familj består av hustru och tre barn.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet