Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

- Det är äckligt att se dem njuta

Stefan Sundström rasar mot juryns sågningar i "Idol 2004"

"Som snutar i en diktatur" Flera svenska artister är förbannade på juryn i tv-programmet "Idol 2004". De trycker ner ungdomar som älskar att sjunga, menar Stefan Sundström. "De beter sig som en slags jävla snutar i en diktatur". Foto: MICKE SÖRENSEN

Nu rasar flera svenska artister mot "Idol 2004"-juryn.

Argast av alla är Stefan Sundström.

- Det är så jävla vidrigt, säger han.

Juryn består av Peter Swartling, Kishi Tomita, Daniel Breitholtz och Claes ”Clabbe” av Geijerstam.   Juryn består av Peter Swartling, Kishi Tomita, Daniel Breitholtz och Claes ”Clabbe” av Geijerstam. Foto: Magdalena Piwowoz/TV4

Stefan Sundström gick i taket när han såg "Idol 2004" häromdagen.

Han vänder sig mot hur juryn trycker ner ungdomar som älskar att sjunga. Han anser att de - med en "nybrutal" attityd - gör så att de skäms i stället för inspireras.

- Det äckligaste av allt är att se folk njuta av sin makt. De beter sig som en slags jävla snutar i en diktatur, säger Stefan Sundström.

- Det sjuka är att dom tror att dom sitter där som något slags experter på någonting. Det är löjligt. De är bara rädda talangscouter. Hela den här grejen är ett tecken på att skivbranschen är på dekis.

"Det blev så hatiskt"

Direkt efter att ha sett "Idol 2004" skrev Stefan Sundström ett debattinlägg. En omarbetad version publiceras i Aftonbladet i dag.

- Det jag skrev först var så hatiskt att jag inte kunde skicka i väg det. Jag blev tvungen att kamma mig lite.

Stefan Sundström får stöd av flera andra artister.

- Det är ett jävla skitprogram. Det är så cyniskt att krossa en ung människas känslor på det här sättet. Jag är kräkfärdig på hela den här attityden, säger Anne-Lie Rydé.

- Programmet är inte utformat för att hitta nya popstjärnor. Det är utformat för att göra bort människor och få tittare. De skiter fullständigt i om människorna är duktiga, säger Martin "E-Type" Eriksson.

Björn Skifs är också kritisk. Och han känner inte igen vännen Claes "Clabbe" af Geijerstam.

"Han spelar en roll"

- Han har väl blivit beordrad att vara så där. För det man ser i tv är definitivt inte Claes. Han spelar en roll, precis som de andra. Och de gör det på bekostnad av ungdomarna.

Claes "Clabbe" af Geijerstam:

- Om man sitter i en jury så finns det ingen anledning att skratta och vara glad, som mediebilden av mig är. Vi sitter och lyssnar på hundratals personer i varje stad. Och då kanske mungiporna hänger efter ett tag. Det är främst de bilderna av mig som man har valt att visa.

Peter Swartling förstod att "Idol 2004" skulle skapa debatt, eftersom det är ett nytt format i Sverige.

- Tittar du på ett program och hänger upp dig på en eller två detaljstudier kan det se för jävligt ut. Det förstår jag. Jag står för juryn och för mina uttalanden, men det som klipps ihop i tv är inte hela bilden.

...och så här tycker några andra artister

E-type.   E-type.

  Björn Skifs, 57, artist, Stockholm:

- Visst kan man ha talangtävlingar, men man kan inte göra ner folk och ge dem så mycket skit att de kanske aldrig vågar sjunga igen. Men alla dokusåpor är genomsyrade av att det ska vara så jävligt och så hemskt som möjligt. Klassiskt drama duger inte längre.

  Martin "E-Type"

Eriksson, 39, artist, Stockholm:

- När jag gick på Komvux sa min lärare till mig att jag var så jävla dålig på engelska att jag aldrig kommer att jobba med engelska språket. Sedan dess har jag jobbat professionellt med just engelska. Man ska inte lyssna på "losers". Dessutom, vad är det för standard på den där juryn? Vilka är de?

  Charlotte Perrelli, 29, artist, Stockholm:

- I vissa fall tycker jag jäkligt synd om en del personer och att juryn är onödigt hård. Har man inte tillräckligt med självförtroende kan man bli riktigt knäckt. Men vissa av dem som kommer dit och vill bli kändisar måste plockas ner på jorden.

  Richard Herrey, 40,

artist, Södertälje:

- Av det som jag har sett framgår det tydligt att man från tv:s sida har bestämt sig för att man medvetet ska vara elaka. Allt för att skapa situationer där personer blir ledsna och gråter. Det är väldigt onaturligt elakt att totalt förnedra människor.

  Anne-Lie Rydé, 47,

artist, Stockholm:

- Jag tycker att det är alldeles för tuffa omdömen om de ungdomar som kommer dit och inte har någon koll på vad de kan. Jag är så trött på att vår bransch ska utmålas på det där sättet. Det som sker där är inte den riktiga bilden av hur det fungerar. Det handlar bara om att göra "bra" tv. Det är så genomelakt och cyniskt.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet