Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

Krismöte på TV 4 om "Idol"

Cheferna anklagas för att visa "fascist-tv"

personalen slet ner affischer Ett av de stormigaste stormötena i TV 4:s historia utspelades när cirka 50 anställda ställde sina chefer till svars. TV 4-ledningen anklagades för att syssla med personalen slet ner affischer Ett av de stormigaste stormötena i TV 4:s historia utspelades när cirka 50 anställda ställde sina chefer till svars. TV 4-ledningen anklagades för att syssla med "fascist-tv". Samtidigt slets reklamaffischer för "Idol 2004" ner från väggarna av upprörda medarbetare. Foto: PETER KJELLERÅS

"Idol 2004" orsakade uppror vid ett internmöte i TV 4-huset i går.

Chefer anklagades för att syssla med "fascist-tv", och "Idol"-affischer har rivits ner av anställda.

- Det har aldrig stormat så mycket runt ett TV 4-program förut, säger en medarbetare.

TV 4:s programchef Anders Knave ställdes till svars av personalen.   TV 4:s programchef Anders Knave ställdes till svars av personalen.

På en vecka har "Idol 2004" blivit ett av Sveriges mest sedda tv-program.

Och det i särklass mest ifrågasatta.

Juryns hånfullhet och grymma sågningar av de unga deltagarna i talangjakten har väckt ett ramaskri bland artister, tv-tittare och medverkande.

Och i TV4-huset i Stockholm kokar ilskan bland de anställda.

Enligt uppgift har medarbetare rivit ner de reklamaffischer för "Idol 2004" som tidigare hängt på nyhetsredaktionen.

- Det har, såvitt jag vet, aldrig inträffat förut, säger en TV4-anställd.

Programchefen Anders Knave och biträdande programchefen Åsa Sjöberg möttes också av upprörda känslor från flera av det 50-tal anställda som strömmat till nyhetsredaktionens möte i går morse.

Upprörda känslor

- Man frågade bland annat Anders Knave varför TV4 ska ägna sig åt den värsta formen av fascist-tv. Stämningen var upprörd, säger en anställd.

Programserier har orsakat interna stormar inom TV4:s personal förr.

På 90-talet kritiserades "På rymmen" och under 00-talet har framför allt "Farmen" stått i skottgluggen för den fränaste internkritiken.

Många var kritiska

- Men det har aldrig stormat så här mycket kring ett program förut, säger en TV4-medarbetare.

TV4:s programchef Anders Knave säger att han inte upplevde stämningen som upprorisk.

- Åsa Sjöberg och jag hade bjudits in för att prata om vår verksamhet, bland annat "Idol 2004". Det var en bra diskussion med högt i tak som var uppfriskande.

- Eftersom det var journalister på mötet var det ju en del rubrikmässighet i uttrycken ibland, och visst fanns det de som var kritiska. Men det fanns också en glädje över att vi gör ett program som väcker engagemang och uppmärksamhet, säger Anders Knave.

Påverkar mötet framtida avsnitt av "Idol 2004"?

- Nej, men vi vill ha fler möten för att det ska bli ännu bättre kontakt mellan underhållnings- och aktualitetsavdelningen.

Tv-programmet som fått svenska folket att rasa

  "Idol 2004" började sändas på TV 4 förra torsdagen och fick hård kritik direkt. Det började med att juryordförande Peter Swartling sade till en av deltagarna att hon borde ha funnits ombord på Estonia - då båten sjönk. Repliken klipptes bort men det gjorde inte kommentarerna till två tjejer som fick höra att de var för storvuxna för "Idol 2004".

  En deltagare fick höra att en av jurymedlemmarna skulle älska henne om han låg het på en strand med vodka i magen.

  I onsdags skrev Stefan Sundström på Aftonbladet Debatt att programmet är vidrigt och cyniskt. Flera kända svenskar instämde.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet