Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

Juryn – en hitmaskin

Nöjesbladet har kartlagt musiken som gjorde ”Idol”-trion till världssuccéer

Andreas Carlsson, Laila Bagge och Anders Bagge har tillsammans gjort över tusen låtar med alla från Britney Spears till Danny.   Andreas Carlsson, Laila Bagge och Anders Bagge har tillsammans gjort över tusen låtar med alla från Britney Spears till Danny. Foto: LOTTE FERNVALL

Lindsay Lohan, Victoria Silvstedt och Black-Ingvars har en gemensam nämnare.

”Idol”-juryn har skrivit musiken.

Och närmare 1200 låtar till.

Vi har redan lärt oss att nya makttrion i ”Idol” har på fötterna. Under juryns första månad i rutan har deras hits ständigt dykt upp. Som bakgrundsmusik eller idolernas auditionlåtar.

Eller som anekdoter från juryns vardag tillsammans med några av världens största artister.

Men så ligger Anders Bagge, Andreas Carlsson och Laila Bagge också bakom sammanlagt närmare 1 200 Stimregistrerade låtar.

Medan Laila främst har ägnat sin karriär åt att jobba med några av världens främsta skivbolagsmoguler har juryns manliga del skrivit över 500 låtar var.

Andreas har många pojkband och hårdrocksikoner bland meriterna, som Westlife, Backstreet Boys och Bon Jovi. Han har också jobbat med svenska ”Idol”-fabrikat som Daniel Lindström och E.M.D.

Slog igenom med ”Happy”

Anders har en karriär byggd på allt ifrån sitt genombrott ”Happy” med Legacy of Sound och Meja som sångare till milstolpar tillsammans med låtskrivaren Arn-thor Birgisson.

– ”Play me” med Jennifer Lopez blev en bra låt. Och ”Don’t stop” som vi skrev till Janet Jackson är jag väldigt stolt över, säger Anders Bagge.

Men det finns också en del udda bedrifter i Stims låtförteckning.

Som att soloartisten Anders Bagge 1988 släppte det helt instrumentala albumet ”Music volcano”. Eller att Andreas ligger bakom titelspåret till Victoria Silvstedts omtalade kalkonplatta ”Girl on the run”.

Han har också skrivit ”Symptoms of you” tillsammans med Lindsay Lohan. Låten gav skådespelerskan ut på skiva 2004.

Andreas Carlsson har dessutom fått låtar tolkade av både smurfarna och Black-Ingvars.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet