Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

”Nu får det vara slutlallat”

Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör om kvällens "Idol"

Nu får det vara slutlallat.

Det är dags att juryn tar sig i kragen.

Lite konstruktiv kritik – ska det vara för mycket begärt?

Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör.   Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör. Foto: HANNAH MODIGH.
Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Johan tröstades med presenter

Hängde löst- fick fansens stöd efter programmet.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Jurytjafset fortsatte efter sändning

"Jag orkar inte höra på om de sjunger surt.”

När den nya juryn presenterades gjorde jag tummen upp. Gillade deras vilja att distansera sig från föregångarna genom att inte låta elakheterna gå på tomgång. Hyllade deras ambition att göra ”Idol” lite mänskligare, lite mindre cyniskt.

Nu är jag rädd att det gått för långt – åt andra hållet.

Nu är det välviljan och godtyckligheten som går på tomgång.

Det går istället självsväng i gullandet och hyllningarna. Juryn sitter där som en trehövdad hejarklack och verkar tycka att allt är åh så fantastiskt så gott som hela tiden.

Inte bara är det tröttsamt i längden, jag tror att det är direkt kontraproduktivt.

Årets idoler är inte bara sjukt unga, de håller över lag en lägre nivå än tidigare säsonger. Då behöver de den här tiden i rampljuset till att utvecklas, få konstruktiv kritik, en knuff i rätt riktning. Inte få höra att allt de gör är makalöst – oavsett hur det ser ut och låter.

Andreas Carlsson verkar vara den enda som inte är livrädd för att inte enbart smeka medhårs. Nu håller jag personligen så gott som aldrig med honom i hans åsikter, men just nu kan det kvitta – han vågar åtminstone tycka något.

Jag saknar verkligen inte den gamla juryns papegojtjatande av färdigskrivna bitchigheter.

Men såhär långt in i tävlingen borde smekmånaden vara över, efter såhär lång tid är det inte för mycket begärt att kräva lite vanlig hederlig konstruktiv kritik från juryn?

I synnerhet efter en kväll som denna. En platt, trögflytande och bitvis sövande tråkig tillställning.

Det är trots allt tre branschproffs vi talar om. Tre personer som vet allt om den hårda verkligheten för en mainstreamartist. Det är dags att de slutar lalla, tar sig i kragen och börjar dela med sig av sin kunskap.

   

Att Robin Ericsson fick lämna tävlingen i kväll kändes synd. Visst, gångerna han har varit fantastisk och bländande självklar har varit få och lätträknade. Men till skillnad från flera andra i tävlingen kunde man alltid lita på att han skulle leverera. Och sångmässigt tillhörde han tveklöst det absoluta toppskiktet i årets bleka säsong.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet