Aftonbladet
Dagens namn: Torsten, Torun
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

”Kevin inför sitt livs utmaning”

Nöjesbladets Martin Söderström om låtarna i "Idol"-finalen

De säger det är klart.

Att det redan är avgjort.

Men kolla låtlistan nedan.

Kevin Borg står inför sitt livs utmaning.

Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör.   Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör. Foto: HANNAH MODIGH.

Någon timme innan midnatt på fredag står ”Idol”-vinnaren på Globens scen i ett regn av konfetti och tårar. Ska man tro förhandssnacket och diverse omröstningar så är Kevin Borg den givne vinnaren. Men än är det för tidigt att räkna ut Alice Svensson.

Det räcker med att ta en titt på finalens låtlista här intill för att inse att den ständigt leende maltesen står inför sitt livs utmaning.

Inte bara för att hans eget låtval sätter en mindre skog av grovt tillyxade käppar i de välkammade hjulen.

Att frivilligt ge sig i kast med John Farnhamns otyglat usla säckpipestyggelse gör honom inga tjänster. Måhända att Kevin kan göra den slickt och proffsigt, men det ändrar inte det faktum att låten förkroppsligar allt det som var uselt med åttiotalet i ett och samma spännigt pampiga fodral.

Och det här med att ni tittare valt att han ska sjunga ”Living on a prayer”? Jag trodde vi hade bestämt att det var orubbligt Bon Jovi-förbud i ”Idol” från och med nu?

Två låtval som genast gör hans tidigare så spikraka väg till vinst avsevärt mycket knaggligare. Och som mycket väl kan komma att kosta honom segern.   

Då har Alice, och hennes fans, varit betydligt smartare i sina val av sånger. Hennes version av ”Heaven’s on fire” var rent av så stark att självaste Kiss lade upp den på sin hemsida. Det säger en del om nivån på det framträdandet.

Pink-låten är ett lika djärvt som klokt val. För något händer med tjejen från Hedesunda så fort hon närmar sig ett någorlunda rockigt gitarriff. Ögonen börjar lysa som en skogsbrand, klackarna borras ned i marken och hennes attityd går plötsligt från gullig till oberäkneligt kaxig.

Tar hon till vara på den känslan, och låtarnas kraft kan det mycket väl bli hon som står där och sjunger vinnarlåten med mascaran rinnande nedför kinderna.

   

Vinnarlåten då? Tja, om den vet vi inte mycket mer än att den är skriven av Jörgen Elofsson och juryns egen Andreas Carlsson. Men det är väl ingen vild gissning att det är en pompös powerballad vi kommer ha att göra med?

Facit från tidigare år säger ju att när det kommer till vinnarlåtar så får god smak och nyanser alltid stå tillbaka för smörslungad pampighet när producenterna ostört både får göra bomben i bearnaisesås och mata hela mixerbordet fullt med näsdukar.

Fler krönikor om "Idol":
SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet