Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

”Så pampigt att det blir parodiskt”

Nöjesbladets Martin Söderström om genrepet inför finalen

Foto: Pether Engström

I morgon smäller det.

Då står det klart vem som vinner årets ”Idol”.

Nöjesbladets Martin Söderström var förstås på plats under genrepet i Globen.

Här är hans rapport.Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör.   Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör. Foto: HANNAH MODIGH.

Kevin Borg:

1. ”You’re the voice”:

Att Kevin är taggad till max inför finaldrabbningen går inte att missa. Redan från första fotsteget in på scenen börjar han sätta sina moves och sätt att få publiken på fötter. I en folktom arena är gensvaret något begränsat. Kevins musiksmak i allmänhet – och låtval i synnerhet – har varit, snällt uttryckt, märkliga hösten igenom. Men han fyller trots allt Farnhams fläskiga fotstampardänga med tyngd och muskligt driv.2. ”Living on a prayer”

Kevin övar som sagt redan på publikkontakten. Här vill han få hela Globen att sjunga med – men eftersom arenan är helt öde får han själv simulera folkets jubel. Det hela blir oerhört… märkligt.

Personligen har jag svårt för det tillgjorda rockrasp i rösten som grabben lägger sig till med här. Och numret är förstås ett proffsigt konfettiregn av energi och väl inövade pojkbandsmoves.3. ”With every bit of me”

Årets vinnarlåt. Hur den låter? Som en blandning av Johnny Logans mer anspråksfulla stunder och det gamla örhänget ”Nothing’s gonna change my love for you”. Faktum är att den bitvis är kusligt lik den sistnämnda. Det är som vanligt dramatiska stråkar och en refräng större än Colosseum. Breaket påminner om en modern Bond-låt och körerna i crescendot är så pampiga att det blir nästan blir parodiskt.

Kevin då?

Han tror på varenda stort ord han sjunger och tar ifrån tårna så fort han får tillfälle. Och han lyser som en stjärna genom hela numret.

Alice Svensson:

1. ”So what”

Ett djärvt och knepigt låtval. Den retsamma skolgårdsmelodin kräver att Alice brinner som en övertänd julbock för att låten inte ska falla platt. Istället ger hon ett skrämt och försiktigt intryck, där hon tvärtom borde trycka gaspedalen genom golvet. Mot slutet av tredje repetitionen går det dock att skymta skuggan av en tändning i hennes blick.2. ”Heaven’s on fire”

Här jämnar tjejen från Hedesunda ut spelplanen. Kaxigheten och närvaron sitter som gjutna, och hon ser ut att ha fått självförtroendet tillbaka. Minst lika bra som när hon gjorde låten i tävlingen första gången. Om inte bättre.3. ”With every bit of me”

Årets vinnarlåt. Hur den låter kan ni läsa ovan. Det är nog mest en fråga om tycke och smak. Men personligen tycker jag att låten passar Alices röst bättre – och just detta kommer att kunna göra morgondagens final spännande. När hon mot slutet tar i så att rösten är millimeter från att spricka får jag kämpa febrilt för att hålla gåshuden borta.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet