Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

”En värdig vinnare – men konstiga regler”

Nöjesbladets Martin Söderström om "Idol"-finalen

Han fick tufft motstånd i kväll.

Sett över tid var det dock inget snack.

Kevin Borg är den självklare vinnaren.

Men hans deltagande väcker frågor.

Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör.   Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör. Foto: HANNAH MODIGH.

Sneglar man bakåt på Kevin Borgs säsong i årets ”Idol” så ser man en så gott som fläckfri rad av proffsiga framträdanden och genuin glädje. Under hösten har han så gott som alltid stått i en klass för sig, på en egen piedestal och storleende lagt motståndare efter motståndare för sina fötter.

Sett över tid är han den givna, självklare vinnaren av hela ”Idol”-cirkusen.

En showman, ett scenproffs och en naturlig glädjespridare som älskat varenda sekund på scenen så intensivt och ärligt att det varit komplett omöjligt att inte smittas och dras med.

Hans Jackie Wilson-cover till exempel håller jag för en av säsongens absoluta höjdpunkter.

Förutom den så har dock låtvalen han gjort var stundtals så mossiga att jag förbryllat kliat mig i huvudet vecka efter vecka. Men trots att han riskerade att bli mannen som gav den dåliga musiksmaken ett storleende maltesiskt ansikte tog han sig an varje utmaning med samma energi och oförfalskade entusiasm.

Så jobbar ett proffs. Så vinner man ”Idol”.

Nu återstår den tuffaste utmaningen. Att hålla liv i karriären även efter att tv-kamerorna slocknat.

Med facit i hand vet vi alla hur svårt det kan vara.

   

Men någon promenadseger var det aldrig tal om. Alice Svensson bet sig fast i tävlingen som en tvärsur iller och hade gett sig attan på att ge Kevin en ordentlig match. Och som hon gjorde det.

Hennes version av ”Heaven’s on fire” var monumental i sitt inferno av kaxig nonchalans och beslutsam vinnarskalle.

Och oavsett utgången i kväll så vidhåller jag att hon gjorde ”With every bit of me” bättre och starkare än Kevin.

Skulle man enbart se till kvällens final så förtjänade Alice Svensson rent av att ta hem segern. Men med en svagare och ansenligt svajigare säsong bakom sig räckte det inte att hon gav sitt allt i sista ronden. Men ansträngningen var värdig en vinnare.

   

Det har varit känt från början. Varken TV4 eller Kevin själv har försökt sopa sanningen under mattan (även om man inte heller direkt basunerat ut den från hustaken heller).

Därför kändes det märkligt när somliga tidningar i veckan plötsligt ”avslöjade” Kevin som tidigare deltagare i Maltas nationella melodifestival.

Hur som helst leder det ändå till en intressant diskussion. Bör redan någorlunda etablerade artister beredas plats i ”Idol”?

Var gränsen för att kallas etablerad går kan man visserligen i sin tur diskutera tills korna går hem. Men som regelverket ser ut nu är det varken fel eller något regelbrott. Så länge artisten står utan skivkontrakt kan den ställa upp i programmets audition.

Vilket alltså innebär att, säg, Carola, skulle kunna söka till programmet, komma med och sedan faktiskt vinna hela konkarongen – förutsatt att hon stod mellan skivkontrakt.

Det är självfallet helt bananas. Men som reglerna ser ut nu faktiskt fullt möjligt.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet