Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

Idolernas nya kneg – musikalstjärnor

Clabbe: De väljer den enkla vägen

Den forne ”Idol”-tvåan Sebastian Karlsson gör nu musikal – tillsammans med Marie Serneholt. I februari intar han Göta Lejons scen i Stockholm för rollen som Danny i ”Grease”.   Den forne ”Idol”-tvåan Sebastian Karlsson gör nu musikal – tillsammans med Marie Serneholt. I februari intar han Göta Lejons scen i Stockholm för rollen som Danny i ”Grease”.

Med sin alternativa rockstil tog Sebastian Karlsson ”Idol”-tittarna med storm.

Två år senare ställde han upp i Melodifestivalen – sedan blev det tyst.

Men nu är Sebastian den tredje idolen som tar steget in i musikalvärlden.

– Det är en jättekul utmaning, säger han.

Sebastian Karlsson, 24, placerade sig på andra plats i ”Idol” 2005.

Nu gör han som Måns Zelmerlöw, 23, och förra årets ”Idol”-vinnare Kevin Borg, 23 – satsar på en karriär som musikalartist.

– Det är en av de framkomliga vägarna för att göra sig ett namn. Nu har också Sebastian krupit till korset, säger Claes ”Clabbe” af Geijerstam, tidigare jurymedlem i ”Idol”, som var med och plockade ut Sebastian Karlsson till talangjakten.

Som jurymedlem rådde han Sebastian och de andra deltagarna att hålla sig borta från musikalscenen eftersom den skulle kunna innebära dödsstöten för popkarriären.

”Det var rätt för mig”

Men Sebastian, som i februari intar Göta Lejon för rollen som Danny i musikalklassikern ”Grease”, biter tillbaka mot af Geijerstam.

– Jag kan inte förstå vad han har med min karriär att göra. Jag ser ”Grease” som en jättekul utmaning. Bara för att jag gör en musikal betyder inte det att jag kommer att bli renodlad musikalartist, säger Sebastian som efter ”Grease” ska släppa sin fjärde rockplatta.

Men han medger att han tvekade ett bra tag innan han tackade ja.

– Jag funderade länge, det gjorde jag inför Melodifestivalen också. Folk brukar vara ganska desperata med att placera artister i fack. Men jag kände att det var rätt för mig just nu och att jag är för ung för att sätta upp några sådana begränsningar för mig själv. Det finns också många musikalartister som har pop- och rockkarriärer vid sidan av.

Även Kevin Borg, som spelar huvudrollen i ”High school musical”, menar att livet som musikalartist går att förena med popkarriären.

– Eftersom jag bara uppträder med musikalen på helgerna hinner jag jobba med min egen musik i veckorna. ”High school musical” betyder att jag får stå på scen och göra det jag älskar. Sedan kommer jag ju inte att göra musikaler hela livet, säger Kevin.

”Agnes är vi stolra över”

Idolernas flykt till musikalscenen är enligt Claes af Geijerstam ett resultat av den lilla marknaden i Sverige:

– Det finns helt enkelt två vägar att gå för att försöka göra sig ett namn i Sverige. Antingen väljer man den hårda vägen och står fast vid sin grej eller så väljer man den enkla vägen med musikaler, ”Diggiloo”, ”Rhapsody in rock” eller Melodifestivalen.

Enligt Clabbe är 2005 års ”Idol”-vinnare Agnes Carlsson, 21, ett lysande exempel på att det går att ta sig fram utan att ta genvägen via musikalscenen.

– Hon har kämpat och gör nu internationell karriär i Whitney Houston-klass. Agnes är vi stolta över.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet