Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

– Vi fick nästan dra Erik från rampljuset

När Idolsegraren var sju år klev han upp på en scen – och hittade sitt kall

Som tvååring började Erik Grönwall på musikdagis. Även när diverse idrotter började locka var musiken alltid främsta intresse. Han älskade att härma Emil i Lönneberga.   Som tvååring började Erik Grönwall på musikdagis. Även när diverse idrotter började locka var musiken alltid främsta intresse. Han älskade att härma Emil i Lönneberga. Foto: privat

Erik Grönwall var sju år när han gjorde sin scendebut med en låt om en elegant elefant.

14 år senare sjunger han ”Higher” och kammar hem segern i ”Idol 2009”.

– Erik kommer att gå hur långt som helst, säger Marie Adaktusson, Eriks musikpedagog och mentor.

Nu vet alla att Erik Grönwall, 22, hör hemma i rampljuset.

Men Eriks mamma och pappa insåg det redan för 14 år sedan. Då klev Erik Grönwall, 7, upp på scen för att sjunga inför alla gäster på mamma Christinas 40-årsfest.

– Han sjöng ”Elefanten”. ”Det var en elefant som var så elegant, han hade snabeln fram och svansen bak”, nynnar mamma Christina Grönwall, 55.

Pappa Stellan, 66, noterade med vilken självklarhet sonen intog scenen.

– Det var första gången som Erik sjöng inför publik. Efteråt fick jag nästan dra bort honom eftersom han trivdes så bra i rampljuset, säger han.

Erik Grönwalls historia börjar i Knivsta söder om Uppsala. Där växte han upp tillsammans med föräldrarna och sina äldre syskon Linda och Henrik.

Höll på med judo

Erik började på musikdagis som tvååring och pappa Stellan, på 70-talet gitarrist i dansbandet Ceges, introducerade sonen för Elvis och The Beatles. Under uppväxten höll Erik på med idrott, men det var alltid teatern och musiken som han återvände till.

– Han gillade att klä ut sig och var en riktig teaterapa. Han härmade allt från Backstreet Boys till sagofigurer som Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump, säger mamma Christina Grönwall.

När Erik började på Viktor Rydbergs gymnasium fick musiken en allt viktigare roll i hans liv. Där träffade han musikpedagogen Marie Adaktusson.

– Han hade något speciellt, det kände jag redan när han gjorde audition för mig. Vi plockar in den där glada trubaduren minns jag att jag sa, säger Marie Adaktusson.

Även efter studenten har Erik fortsatt att vända sig till Marie i frågor om livet och musik.

– Under ”Idol” har jag sms:at honom och frågat om han fortfarande har fötterna på jorden och tipsat att han inte ska ta så höga toner, säger hon.

Huvudroll i musikal

Men det är fler än Marie Adaktusson som har betraktat Erik som ett stjärnämne. Sista året på gymnasiet valdes Erik ut att spela huvudrollen i treornas musikal ”We will rock you” på Oscarsteatern i Stockholm. Samma år anmälde storasyster Linda honom till ”Idol ”2007”. Den gången hamnade han bland de 50 sista vid uttagningarna.

Och hur det gick i ”Idol 2009” är nu för evigt ”Idol”-historia.

– Erik kan gå hur långt som helst. Jag vet att han tänker satsa 110 procent på sin musikkarriär, säger Marie Adaktusson.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet