Aftonbladet
Dagens namn: Erika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

”Hade varit död eller hemlös utan henne”

”Idol”-Jay om sitt svåra drogmissbruk – tackar frun Sara för att han lever

Jays fru Sara ställde ett ultimatum till sin man: Sluta annars lämnar jag dig. Nu har Jay tagit tag i sitt liv och gått med i Anonyma narkomaner. Och Sara finns vid hans sida igen.   Jays fru Sara ställde ett ultimatum till sin man: Sluta annars lämnar jag dig. Nu har Jay tagit tag i sitt liv och gått med i Anonyma narkomaner. Och Sara finns vid hans sida igen.

Utan Sara hade han varit död.

Men det var först efter att Jay Smith tagit hjälp av Anonyma narkomaner och genomgått tolvstegsprogrammet som hustrun tog honom tillbaka.

– Det avgörande var att jag var ren, säger han.

Går tolvstegsprogram När det var som värst fann Jay en sorts glädje i drogerna. ”Jag drogs till det. Jag mådde bra av att må dåligt och tyckte om att känna mig utanför. Det blev galet”, säger han.   Går tolvstegsprogram När det var som värst fann Jay en sorts glädje i drogerna. ”Jag drogs till det. Jag mådde bra av att må dåligt och tyckte om att känna mig utanför. Det blev galet”, säger han.

Jay Smith, 29, öppnade sig för svenska folket i ”Idol”.

– Om inte Sara fanns hade jag varit död, sa han i sändningen.

Men det tittarna inte fick veta var vad det handlade om – droger.

– Jag var ganska djupt nere. Jag levde väldigt destruktivt. Och höll på med en massa grejer man inte borde hålla på med, säger Jay Smith.

Fick ultimatum

Vad innebär det?

– Varje dag, morgon, middag och kväll. Det var inte alkohol, alkohol har aldrig varit min grej riktigt. Men jag vill inte snacka om exakt vad det var, säger han.

Det stora uppvaknandet kom när hustrun Sara Smith lämnade honom.

– Man kan väl säga att bli lämnad är ett ganska så starkt ultimatum.

Vad kände du när hon lämnade dig?

– Jag kände mig väldigt tom och det fanns inget som rådde bot på det så man fick gå igenom det tunga och försöka jobba med sig själv i stället för att fly.

Hur gör man det?

– Med mycket möda och stort besvär. Man går på NA (Anonyma narkomaner), man går tolvstegsprogram och på terapi, säger han.

”Inte värt att leva längre”

”Idol”-juryns Anders Bagge, 42, blev oerhört tagen av Jays ord i sändningen.

– Jag är nästan gråtfärdig. Det Jay sa var så starkt att när han sjungit klart så visste jag inte vad jag skulle säga och det har aldrig hänt mig. Jag har gått igenom panikångest och vet hur det känns när det nästan inte är värt att leva längre, säger han.

”Borde vinna hela Idol”

Efter sändningen lämnade Bagge studion direkt och var först osäker på om han skulle orka genomföra några intervjuer.

– Så här starka känslor har jag aldrig känt sen jag började jobba med ”Idol”. Jag kände bara att jag var tvungen att få luft. Jag kunde inte smälta att han var så ärlig och öppen. Det är så jävla stort och bara därför tycker jag att han borde vinna hela ”Idol”, säger han.

Sara Smith, 29, blev rörd av Jays ord. Samtidigt menar hon att kvällen var jobbig.

– Det har var en jättetung kväll, jag är verkligen slutkörd. Jag kände att Jay inte riktigt mådde bra, det blev för mycket känslor för honom.

Kom sällan hem

Hur var det att leva med Jay när det var som värst?

– Fruktansvärt. Vardagen var overklig, det var svårt att inte få vara nära mentalt, det var ensamt, det var många gånger han inte kom hem, säger hon.

Jay menar att han inte skulle kunna leva utan Sara.

– Hon är andra delen av mitt hjärta. Och hon är det som gör mig mänsklig. Jag hade varit död eller hemlös utan henne, säger han.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet