Tv-experterna om nya juryn

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Nya juryn för ”Idol” 2016
TV

Baggarna och Bard har lämnat sina stolar.

Så här tycker Nöjesbladets tv-experter om valet av ny jury.

Jan-Olov Andersson:

Vad tycker du om nya juryn?

– Svårt att ha en vettig åsikt, faktiskt. Fredrik Kempes framgångar som schlagerkompositör är inte mycket att säga om. Nikki Amini och Quincy Jones III har båda jobbat med tunga namn inom soul- och hiphop. Exakt hur mycket de haft att göra med dessa artister, verkar dock lite oklart. Men hur som helst är det skönt att slippa Anders Bagges ångest, Laila Bagges korkade ”giftigheter” och Alexander Bard över huvud taget.

Finns det en framtid för ”Idol”?

– Uppenbarligen, eftersom TV4 fortsätter. Men högst ett par år till, sedan har nog folk tröttnat för gott på konceptet.

Vem hade du helst sett i nya juryn?

– Tvivlar på att han tror på detta sätt att lansera artister, men gamle EMI-räven Kjell Andersson – som upptäckt Ulf Lundell, Gyllene Tider och många fler – har tveklöst kompetensen. Dessutom kan han vara sur på riktigt, inte bara spela sur.

Helena Trus:

Vad tycker du om den nya juryn?

– TV4 hade kunnat ta den enkla vägen och valt en känd bloggerska, som redan har en jättestor följarskara och som tittarna garanterat kommer gilla. Men TV4 har ju sedan "Idols" begynnelse alltid valt doldisar, personer som de själva och tittarna får göra till stjärnor. Jag gillar att de behåller den strategin och att det fortsätter att välja personer som kan branschen och inte bara sådana som skriker högt. Ta Laila Bagge och Anders Bagge till exempel, som tack vare "Idol" gått från doldisar till folkliga. Men, kära TV4, ni kunde väl ha hittat två kvinnor och en man, istället för att återigen köra på det nötta konceptet två mån, en kvinna. 

Men, att en av dem heter Quincy Jones THE THIRD... det är ju briljant. 

Finns en framtid för idol?

– Visst, i USA lägger man ner programmet men här finns ju fortfarande intresset. Tittandet ligger fortfarande över miljonen, rekordmånga söker och programmet har lyckats vara relevant i alla år trots att skivbranschen gått igenom stora förändringar. "Idol"-vinnaren är ofta en försäljningsgaranti för skivbolaget. Och ur deltagarnas perspektiv så är tv-tiden ovärderlig för deras eventuella kommande karriärer. 

Vem hade du helst sitt i juryn?

– Det är klart, vi kan fantisera och önska namn som Robyn. Tove Lo, Steve Angello eller Shellback. Men, de behöver inte "Idol". De är ju större än formatet. I USA har man ju satsat på världsstjärnor i juryn men jag tycker som sagt att det är kul att de inte går på säkra kort. Ett sådant hade ju varit Molly Sandén som var Anders Bagges sidekick förra säsongen. Hon hade varit klippt och skuren för juryrollen. 

Martin Söderström:

Vad tycker du om nya juryn?

– Jag är oväntat positiv. Det finns mer nytänk i sammansättningen än jag hade trott. Svårt att säga hur stor roll det kommer att spela – men det är ett bra försök att blåsa lite kliv i ”Idol”-spöket. A for effort, som de säger på andra sidan pölen.

Finns det en framtid för "Idol"?

– Tveksamt. Globalt sett har talangsåpan sett sina bästa dagar. Programmen tappar tittare eller läggs ned. I Sverige har man förlorat hälften av tittarna sedan glansdagarna. Men någon eller några sånger till blir det nog innan konceptet är helt slut.

Vem hade du helst sett i nya juryn?

– En fjärde person med bakgrund i mer alternativ musik och kultur. Som Dregen, Marit Bergman eller Adam Tensta.

ARTIKELN HANDLAR OM