”Trodde jag skulle få mer hat”

”Idol”-Cameron om reaktionerna

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Cameron Jai tycker att det är viktigt att prata om transfrågor.
TV

Cameron Jai stålsatte sig för reaktionerna när han kom ut som transperson.

Men kommentarerna förvånade honom.

– Jag trodde jag skulle få mer hat, säger han.

Cameron Jai, 16, gjorde succé hos juryn direkt i årets ”Idol” och han har bland annat kallats för en svensk Justin Bieber. Nu är han den yngsta av de tolv som röstats fram till fredagsfinalerna. Men det är inte bara likheten med den kanadensiske flickidolen som har diskuterats. Cameron Jai kom nyligen ut som transperson och responsen har förvånat honom.

– Jag trodde inte att jag skulle få så positiva reaktioner som jag har fått. Det är jättekul, säger han.

Tror du folk har blivit mer accepterande?

– Ja, kanske. Äntligen.

Uppvuxen i Spanien

Cameron Jai tycker det är viktigt att kunna prata öppet om transfrågor.

– Jag älskar när folk försöker prata om det för de vet aldrig vad de ska säga. De bara ”Du eh...är...eh…du är…eh…trans eh… Och jag svarar bara ”Ja, jag är trans, hej”, säger han.

Och det är en av anledningarna till att han sökte till ”Idol”, för att öppna dialogen och för att kunna hjälpa andra i samma situation.

Cameron Jai växte till stor del upp i Spanien, något han tror har påverkat honom mycket.

– Tack vare min uppväxt i Spanien har jag fått en större förståelse för folk som har olika etniciteter. Och jag tror att jag har fått en bättre syn på kulturella saker, säger han.

Killarnas år

Både juryn och programledaren Per Lernström, 36, har flera gånger sagt att det här är killarnas år. Av tolv fredagsfinalister är åtta killar och bara fyra är tjejer. Men Cameron Jai tror inte att det behöver betyda någonting.

– Visst kan det vara en fördel att vara kille men samtidigt så handlar det ju inte om vilket kön man har, det handlar om talangen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol