Produktionsbolaget slår tillbaka: Vi är förvånade över fackets utspel

Fremantlemedia om Musikerförbundets varsel om strejk på "Idol"

1 av 2
Magnus Karlsson Lamm.
TV

Musikerförbundet varslar om strejk om inte idolernas arbetsvillkor förbättras.

Nu slår produktionsbolaget tillbaka mot fackets krigsförklaring.

– De har ingen förståelse för "Idol", säger Magnus Karlsson Lamm, VD för Fremantlemedia.

Vid lunchtid under onsdagen mottog produktionsbolaget fackets varsel om strejk, avslöjade Nöjesbladet tidigare i dag.

Musikerförbundet riktar skarp kritik mot det avtal idolerna måste skriva på för att få delta i höstens veckofinaler.

Om parterna inte kommer överens före klockan 14.00 nästa fredag uppmanar Musikerförbundet att idoler och musiker ska vägra att arbeta, vilket skulle göra det svårt för TV4 att genomföra en direktsändning.

Fackets krav är tydligt: underteckna ett kollektivavtal eller så vidtas ytterligare stridsåtgärder.

Reagerar starkt

Något som får produktionsbolaget Fremantle media att reagera starkt.

– Vi är så klart förvånade över att de har skickat ut ett sådant pressmeddelande. Vi är förvånade över deras utspel, särskilt eftersom vi möttes i förra veckan och vi har varit öppna för en dialog, säger Magnus Karlsson Lamm, VD för Fremantlemedia.

Hur reagerar ni på Musikerförbundets krav?

– Grunden är att vi är väldigt väldigt stolta över "Idol" och de förutsättningar som finns. Hela idén är att vi vänder oss till oetablerade talanger som går från flick- och pojkrummet rakt in i ett tv-program och erbjuds allt från sångcoacher till korreografer. Vi tycker att vi har ett bra avtal och helt i nivå med andra tv-avtal som finns i Sverige. Det är inget annat än ett helt rimligt avtal. Nu vill de påtvinga oss ett kollektivavtal som inte alls går att applicera på oss som produktionsbolag. Och, om vi inte gör som de vill agerar de som de har gjort i dag. De har ingen förståelse för "Idol".

Om idoler går ut i strejk blir det inget program - hur tänker ni kring det?

– Jag vet inte hur vi ska agera på det, jag har inte varit med om något liknande tidigare. Men vi är inte oroliga. Vi är i full produktion med våra idoler, de är jättepeppade inför sändning. Vi ska fortsätta ge dem de bästa förutsättningarna, allt annat vore ett svek mot idolerna.

Efter fackets kritik - är ni öppna för att se över något i avtalet?

– Vi har varit öppna för en dialog. Vi har exempelvis erbjudit dem att hjälpa oss hitta ett alternativ till en jurist som de anser är mer oberoende än den som avlönas av oss. Jag tycker att vi tar ett ansvar. Vi har också uppmanat idolerna att ta kontakt med Musikerförbundet och andra jurister för att se över avtalet om de har några frågor. Vi har också varit öppna för om det är något vi ska ta upp mot skivbolagen.

Enligt Musikerförbundet har idoler vänt sig till dem för att driva den här frågan. Har ni märkt av det missnöjet?

– Alla måste känna sig fria att tycka, tänka och säga vad de vill. Vi försöker ta hand om alla så gott vi kan. Om de har synpunkter så hoppas jag att de säger det till oss. Vi har inte uppfattat att det är någon av idolerna som är missnöjda, om så var fallet hade vi lyssnat. Vi har frågat längs resan om det är någon som vill prata.

Idolerna kanske inte vågar...

– Det är svårt för mig att svara på, vi kan inte mer än ställa frågan.

Det låter inte som om ni och facket kommer att komma överens...

– Jag har full respekt för att Musikerförbundet ska göra sitt jobb, men när det gäller "Idol" och deras argument är de svåra att ställa sig till. Och det vet de om.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol

TV4