Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Idol

Hotet: Strejkar ni åker ni ur tävlingen

Efter strejkhotet: Krismöte med idolerna – kan få lämna tävlingen

"Strejkar ni så åker ni ur tävlingen".

Det ska ha varit produktionsbolagets budskap till idolerna i går.

– På mötet frågade de vilka av idolerna som kommer att strejka, säger Per Herrey, Musikförbundets jurist i Aftonbladet Morgon.

I går avslöjade Nöjesbladet att Musikerförbundet hotar med strejk om inte produktionsbolaget förbättrar idolernas arbetsvillkor.

Musikerförbundet vill att Fremantlemedia tecknar ett kollektivavtal före klockan 14.00 nästa fredag, annars vidtar de ytterligare stridsåtgärder.

– Vi måste agera när Fremantle fortsätter sitt oacceptabla utnyttjande av ungdomarna för att själva tjäna stora reklampengar. Vi uppmanar dem att ta sitt ansvar, sa Jan Granvik ordförande på Musikerförbundet i går. LÄS OCKSÅ ”Man blir för rädd för att säga ifrån”

Förvånade

I går var Fremantlemedia förvånade över fackets utspel.

– De har ingen förståelse för "Idol", sa Magnus Karlsson Lamm, VD för Fremantlemedia. Jag har full respekt för att Musikerförbundet ska göra sitt jobb, men när det gäller "Idol" och deras argument är de svåra att ställa sig till. Och det vet de om.

Musikerförbundet har tidigare kritiserat "Idol" och kallat  avtalet de måste skriva på för ett "slavliknande kontrakt". Men det är först i år som några idoldeltagare själva har kontaktat facket och bett dem att driva den här frågan. LÄS OCKSÅ PLUS Idol-tvåan: 'Är inte ett sunt program'

”Ni åker ur tävlingen”

I morse gästade Per Herrey, Musikerförbundets jurist, Aftonbladet Morgon. Enligt honom ska produktionsbolaget ha kallat idolerna till möte för att fråga vilka som kan tänka  sig att gå i strejk inför nästa veckas fredagsfinal.  Under gårdagen  ska de  också ringt upp idolernas föräldrar, som i sin tur kontaktade facket.

– Produktionsbolaget sa, visst ni har rätt att strejka, men gör ni det så åker ni ur tävlingen, säger Per Herrey. Det var det budskapet de fick.

Clara Tengbom, exekutiv producent för ”Idol” svarar nu på kritiken mot produktionen.

– Vi anser att ersättningen är rimlig och att Idol är en fantastisk plattform och en skola för oetablerade unga med artistdrömmar. Utöver den ersättningen får de sina omkostnader betalda och även tillgång till olika proffs som sångcoacher med mera som hjälper idolerna att utveckla sitt artisteri, säger hon.

Hur kommer ni lösa sändningen nästa vecka om det blir en strejk?

– Vi tittar givetvis på det, men i och med att vi faktiskt inte vet vad som kommer hända är det inget jag kan spekulera kring i det här läget.

– Vi hade ett möte igår med Idolerna som vi har nästan varje kväll. Frågan om Musikerförbundet togs såklart upp och vi informerade dem bara om hur avtalen är utformade. Att ställer man inte upp i fredagsfinalen så väljer man också att lämna tävlingen. Vad som händer om en Idol strejkar får Musikerförbundet svara på.Jag ställer mig frågande till om Musikerförbundet är beredda att lägga över ansvaret för ett sånt beslut på en ung människa som vill nå sina drömmar, skriver Fremantlemedias VD Magnus Karlsson Lamm i ett mejl till Nöjesbladet. LÄS OCKSÅ Slår tillbaka: ”De förstår inte Idol"

Idol Musikerförbundet
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet