Tunga fackförbund ger sig in i "Idol"-striden

Nu sluter flera fackförbund upp bakom Musikerförbundets krav

1 av 4
TV

Musikerförbundets krav på "Idol" får  uppbackning.

Nu tar flera andra fackförbund ställning mot TV4.

– Om arbetsgivarna inte hörsammar Musikerförbundets krav är 6F beredda att överväga åtgärder, säger avtalssekreterarna i ett pressmeddelande.

Musikförbundet hotar med strejk om inte produktionsbolaget Fremantlemedia förbättrar arbetsvillkoren för deltagarna i TV4:s flaggskepp ”Idol”.

Om bolaget inte tecknar ett nytt kollektivavtal före klockan 14.00 nästa fredag riskerar fredagsfinalen att ställas in på grund av strejken.

Beredda för åtgärder

Nu sluter facken inom 6F, som är ett samarbets mellan  fackförbund inom LO, Byggnads, Seko, Målarna, Elektrikerna och Fastighetsanställdas Förbund, upp bakom Musikerförbundets krav. Om Fremantlemedia fortsatt vägrar kollektivavtal är de tunga facken beredda att överväga åtgärder.

– Det är oerhört upprörande och allvarligt att produktionsbolaget Fremantlemedia vägrar teckna kollektivavtal. Det är skamligt att man utnyttjar unga människors drömmar och erbjuder dom arbetsvillkor som är oacceptabla, oskäliga och som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt, säger avtalssekreterarna i 6F förbunden i ett  pressmeddelande.

Avtalet idolerna måste skriva på för att delta i programmets fredagsfinaler betraktar Musikerförbundet för "slavliknande" och  kritiserar inte bara ersättningen de får utan också att produktionsbolaget äger rättigheterna till allt idolerna producerar.

Undersöker agerandet

Produktionsbolaget meddelade igår att det är fritt fram för idolerna att strejka, men gör de det utesluts de från tävlingen. Musikerförbundet undersöker just nu om Fremantlemedias agerande strider mot lagen.

– Det är oerhört upprörande och allvarligt att produktionsbolaget Fremantlemedia vägrar teckna kollektivavtal. Det är skamligt att man utnyttjar unga människors drömmar och erbjuder dom arbetsvillkor som är oacceptabla, oskäliga och som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt, säger avtalssekreterarna i pressmeddelandet.

Jan Granvik, ordförande på Musikerförbundet är tacksam över den solidaritet som finns inom LO.

– Det finns ett stort stöd bland organisationer och allmänheten när man har orimliga villkor och utnyttjar ungdomar på det här sättet. Det var dags att Fremantle inser att det nu är allvar, säger han.

I en debatt i ”Nyhetsmorgon” i morse anklagade produktionsbolaget facket för att tvinga idolerna att strejka.

– Det som oroar mig ordentligt är att Per (Per Herrey, jurist på Musikerförbundet red. anm) säger att de gör som de vill, men det gör de ju inte. Om Per har medlemmar med i Idol som är medlemmar i Musikförbundet ska han då tvinga ut de här stackars personerna som inte får vara med i finalen. Vilket val har de? Du lägger ett ansvar på en eller flera medlemmar som sitter här med en fot i Globen. I stället kidnappar du dem och säger att de ska gå ut i strejk. Känner du inte ett ansvar? sa Magnus Karlsson Lamm, VD på Fremantlemedia.

Nöjesbladet söker TV4 för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol