Så tycker idolerna om kontraktsbråket

”För mig har det inte varit en sak jag funderat på”

1 av 6
Charlie Grönvall.
TV

Konflikten mellan Musikerförbundet och Fremantle media trappas upp.

Men idolerna tar det hela med ro.

– Vi måste verkligen fokusera på tävlingen, säger Rebecka Karlsson.

Musikerförbundet vill att produktionsbolaget Fremantlemedia förbättrar ”Idol”-deltagarnas arbetsvillkor genom att teckna ett nytt kollektivavtal.

Om inget nytt avtal tecknas innan klockan 14.00 på fredag hotar facket med strejk.

Men trots att konflikten är i full gång går den huvudpersonerna nästan obemärkt förbi. Idolerna känner väl till striden men upplever sig inte involverade.

– Jag hoppas de förstår att vi inte kan lägga tid på det här, vi måste verkligen fokusera på tävlingen, säger Rebecka Karlsson.

Liam Cacatian Thomassen säger att han varken har tid eller energi att lägga på några problem.

– Det är inte krig mellan oss deltagare utan mellan Fremantle och Musikerförbundet. Jag vill hålla mig borta från det och fokusera på det här, säger han och syftar på tävlingen.

’Inte så insatt’

Om det blir strejk eller inte återstår att se. Men Charlie Grönvall har redan bestämt sig för att inte strejka.

– Jag har inte blivit påverkad av det alls. För mig har det inte varit en sak jag funderat på. Jag har varit nojig över min röst istället, säger han och får medhåll av Oskar Häggström:

– Jag har inte läst så mycket eller varit så insatt, så jag kan inte svara på vad jag tycker för jag har ingen ståndpunkt.

Fokus på idolerna

Inte heller juryn har låtit sig påverkas av konflikten. Enligt Nikki Amini har de inte hunnit pratat någonting alls om vad som pågår.

– Jag lämnar det till TV4 och Fremantle. Vårt fokus måste ligga på idolernas framträdande under fredagskvällarna, säger hon.

I den senaste turen i ”Idol”-kriget ställde sig flera andra fackförbund bakom Musikerförbundet för att öka pressen på produktionsbolaget.

– Det är skamligt att man utnyttjar unga människor drömmar och erbjuder dom arbetsvillkor som är oacceptabla, oskäliga och som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt, skrev avtalssekreteraren till förbunden i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol