Tunnelbaneförare kan strejka för ”Idol”

Fackförbundet Seko sluter upp bakom Musikerförbundet i konflikten

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Flera fackförbund funderar nu på att ställa sig bakom musikerförbundet.
TV

Nu sluter fackförbundet Seko upp bakom ”Idol”-deltagarna.

Tunnelbanans personal kan tas ut i strejk – för att ställa till problem för ”Idol”-finalen i Globen.

– Vi håller på att undersöka lämpliga objekt som kan påverka det här arrangemanget, säger Jonas Pettersson, kanslichef på Seko.

Konflikten mellan Musikerförbundet och produktionsbolaget bakom ”Idol”, Fremantlemedia, trappas nu upp ytterligare.

Fackförbundet Seko undersöker vilka sympatiåtgärder de skulle kunna vidta för att hjälpa ”Idol”-deltagarna. Seko organiserar bland annat medlemmar på Comhem och Teracom. En strejk på de arbetsplatserna skulle kunna innebära att utsändningarna av ”Idol” och TV4:s övriga program stoppas för alla som ser på tv via Comhem eller Teracomägda Boxer.

Kan ställa till problem för telefonröstningen

Seko har också medlemmar på teleoperatören Tele2 och en strejk där skulle kunna påverka ”Idol”-finalens telefonomröstning.

– Det är väl inte uteslutet, säger Sekos kanslichef Jonas Pettersson.

– Vi har fått en sympatibegäran från Musikerförbundet och vi tycker att det här är en angelägen fråga som vi är beredda att stötta. Vi håller på att undersöka lämpliga objekt där vi har medlemmar som möjligtvis kan påverka arrangemanget och den verksamhet som Fremantle sysslar med.

Tunnelbanepersonal kan strejka

Seko organiserar även personal i tunnelbanan i Stockholm. Även tågförare och annan personal kan tas ut i strejk som stöd för ”Idol”-deltagarnas kamp mot sina usla villkor.

– Vi undersöker i första hand områden där vi organiserar medlemmar som direkt kan påverka programmet och verksamheten, men om det inte skulle fungera med sympatiåtgärder där av olika skäl så undersöker vi också andra områden. Till exempel om vi kan påverka trafiken till och från Globen på olika sätt, säger Jonas Pettersson.

Fackförbunden Fastighets och Byggnads förbereder nu också eventuella sympatiåtgärder.

– Fastighets kommer nu att förbereda vilka åtgärder som vi kommer att vidta med anledning av Musikerförbundets begäran om sympatiåtgärder, säger Fastighets tredje förbundsordförande, Jari Visshed, i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol

Seko