Hjälp, Tara Reid tar över min hjärna!

Läs Mats Strandbergs krönika

NÖJE

Hyrde Spielbergs ”München”, en film om 70-talets terrorattack mot OS i staden. Den är spännande, otäck – och fick en extra läskig dimension för mig, som återigen tvingades inse vilka luckor jag har i allmänbildningen. Förresten, ”luckor”? Låt oss tala klarspråk: det är svarta hål, kosmos-size.

Bakgrunden till Israel-konflikterna, och exakt vem som strider mot vem där nere just nu, är bara dimslöjor i mitt medvetande. ”Klagomuren” är något jag associerar till SVT, och jag skulle inte kunna förklara för ett barn vad som hände i forna Jugoslavien.

Visst, världen är komplicerad nu för tiden. Men det är knappast en ursäkt. Särskilt som min hjärna är överfull av information om Tara Reids plastikoperationer och Paris

Hiltons pojkvänsbyten. Tala om komplicerat! Och varför fastnar inget viktigt i skallen när allt som har med Britney att göra tycks självhäftande?

Självaste Ted Harbert, boss över skvallerimperiet E!, har sagt i en intervju: ”Det är faktiskt oroande att

dagens ungdomar bryr sig mer om kändisar än om vad som händer i världen.” Så hur blev dålig allmänbildning den nya folksjukdomen? Ska vi skylla på skolan? Media? Eller, hemska tanke, oss själva?

På väg upp

På väg ner

Mats Strandberg