Drogtragedierna i drömfabriken

Läs Magnus Sundholms dokument över kändisarna som fastnat i pillerträsket

Foto: all OVER PRESS
Matthew Perry Gamla ”Vänner”-favoriten Matthew Perrys, 37, drogmissbruk har skadat hans karriär allvarligt. I stället för att spela in filmer har han fått koncentrera sig på att bli av med sitt beroende av det smärtstillande medlet vicodin. Han har skrivit in sig på exklusiva avvän jningskliniker i Los Angeles vid flera tillfällen.
NÖJE

River Phoenix dukade under av heroin.

När dagens Hollywoodstjärnor förstör sina liv gör de det med hjälp av receptbelagda mediciner.

– Allt som skrivits ut av ­läkare är lättare att komma undan med om polisen skulle göra ett nedslag, säger en person med insyn i Hollywoods drogcirkus till Klick!.

Pillerbruket är extremt vanligt. Ofta slutar det i tragedi. Den 8 februari avled Anna Nicole Smith i Florida. Strax därpå blev det känt att en läkare skrivit ut metadon.

Det har också rapporterats att hon hade en rad lugnande preparat i sin ägo.

De får som de vill

– Det är inte lätt att säga nej till en kändis. Historien har lärt oss att stjärnor som Anna Nicole, ­Elvis Presley och John Belushi kunde få vad de ville. För dem var det som vatten, säger den Hollywoodbaserade pr-makaren Michael Levine.

Ett exempel på det är Winona Ryder. Hon var ett vandrande apotek när hon 2001 greps för snatteri i Beverly Hills.

I hennes handväska fanns: demerol (smärtstillande, ges ofta till patienter inför operationer), diazepam (lugnande, ångestdämpande, muskelavslappnande och kramplösande), vicoprofen (smärtstillande, ges bland annat till reumatikerpatienter), percodan (smärtstillande, anses kraftigt beroendeframkallande), valium (lugnande, ångestdämpande, muskelavslappnande och kramplösande), morphin sulfat (smärtstillande, ångestdämpande) och endocet (smärtstillande och febernedsättande).

Liknande preparat har också hittats hos en rad andra kändisar.

Rökt och knaprat

När Nicole Richie i december greps för att ha kört rätt mot trafiken på en motorväg i Los Angeles uppgav hon att hon hade rökt marijuana och knaprat det lugnande preparatet vicodin.

– För att kunna snorta kokain om nätterna och ändå gå till jobbet måste de ta receptbelagda preparat för att komma ner och kunna sova, säger en annan Hollywoodkälla som Klick! pratat med.

Lindsay Lohan torde kunna sorteras in i den nämnda problemgruppen. I januari la hon in sig på avvänjning i Los Angeles.

Hade överdoserat

Akutåtgärden genomfördes sedan hon uppgetts ha överdoserat.

– Jag såg Lindsay snorta kokain och ta oxycontin. Hon sköljde ner allt med vodka, berättade en uppgiftslämnare i National Enquirer.

Kelly Osbourne tvingades också söka hjälp när hennes föräldrar hittade 500 piller under hennes kudde.

– Jag tror att det var vicodin och oxycontin, har pappa Ozzy Osbourne uppgett.

Utbrett i hollywood

De preparaten innehåller syntetiska opiater och uppges framkalla ett rus ­liknande det som heroin ger.

För Matthew Perry från ”Vänner” gick missbruket av vicodin så långt att han 2002 tvingades lämna inspelningen av komedin ”Serving Sara” och söka hjälp.

Att piller­knaprandet är utbrett i Hollywood torde ha med den amerikanska kulturen att göra.

Det är inte ovanligt att ta piller för att sova, för att hålla sig vaken och för att hålla känslorna i styr.

Flera sjukhus har anklagats för att hellre skriva ut mediciner än att behandla problemen. Naturligtvis leder sånt till missbruk.

– Vem tar inte vicodin? har sångerskan Courtney Love sagt.

– Jag känner tre sångare som tar preparatet just nu. Jag använde det själv. Jag älskade det. Men jag hamnade också på avvänjning.

Kelly Osbourne

Kändisdottern Kelly Osbourne, 22, har varit beroende av smärtstillande medel. Efter att föräldrarna hittade droger i hennes rum åkte hon in på avvänjningsklinik i Malibu. Även brorsan Jack har erkänt drogberoende och pappa Ozzy är nykter alkoholist.

Lindsay Lohan

Foto: bulls
Skådespelerskan Lindsay Lohan, 20, har erkänt att hon missbrukat kokain, smärtstillande medel och stora mängder sprit under vilda party­nätter. I november förra året hittades hon medvetslös på sitt hotellrum i Chateau Marmont i Holly­wood efter en drogöverdos. Något som har fått kändisbloggarna i USA att döpa henne till ”Lindsay Blohan”, (”blow” är amerikansk slang för ­kokain.) I januari i år la hon in sig på en drog­klinik i Los Angeles, för att gå till ­botten med sina problem.

Nicole Richie

Foto: ap
I december förra året greps Nicole Richie, 25, i sin bil av polisen. Hon hade kört mot trafiken i en hög hastighet. Ett nykterhetstest visade att ”Simple life”-stjärnan hade rökt marijuana och tagit lugnande medel. Nicole erkände på plats och skyllde på extrem stress.

Winona Ryder

Nyheten att den späda skådisen Winona Ryder, 35, inte bara snattat, utan även missbrukat smärtstillande, föll ner som en bomb i Hollywood 2001. Hon greps på exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue på Wilshire Boulevard, med väskan full av snodda kläder och droger. I rätten förklarade hon att hon var deprimerad och utmattad.

Tidigare drogrelaterade artiklar där kändisar är inblandade:

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM