”Jag är en underbar älskare”

1 av 8 | Foto: Stella Pictures
Ny film Hugh Grant spelar avdankad pojkbandsstjärna i nya filmen ”Music & lyrics.”
NÖJE

Han är en bra skådis, hyfsad på sport och grym i sängen.

Ändå får Hugh Grant göra det han är sämst på – sjunga och dansa.

I nya ­filmen ”Music & lyrics” spelar han en avdankad pojkbandsstjärna.

För även om den evige ungkarlen Hugh Grant älskar musik i alla dess former – speciellt 80-talspop – och dessutom är tjenis med en radda storheter (bland andra Coldplay-sångaren Chris Martin och Elton John) så lämnar hans egna färdigheter inom området mycket att önska.

– Jag är en bra skådis, jag är grym på sport och jag är en underbar älskare. Men jag är helt hopplös när det gäller musik, det har jag alltid varit, förklarar Grant på sitt patenterat torra, engelska vis.

Musikaliska roller

I sin förra film ”American ­dreamz” porträtterade han en arrogant skivbolagsdirektör som extraknäckte som domare i en ”Idol”-inspirerad realityserie. I senaste filmen ”Music & lyrics”, spelar den 46-årige skådisen en medelålders före detta pojkbandsmedlem. Två musikaliska roller trots hans brister.

– Att vara med i ”American ­dreamz” fick mig att förstå hur mycket jag verkligen beundrar folk som kan sätta ihop tre toner och ändå inte skrämma småbarn, för jag kan det bara inte.

Är din roll i ”Music & lyrics” ­baserad på någon speciell popstjärna?

– Nej, inte direkt. Men jag kan erkänna att jag kollade på en hel del filmer med 80-talsartister som Duran Duran och Wham. Och jag måste säga att många av dem var och är fortfarande väldigt bra, mycket av musiken har klarat tidens tand.

Drew lyser verkligen

Du spelar mot Drew Barrymore i filmen. Vad gör henne till en sådan naturbegåvning när det kommer till romantiska komedier?

– Hon är faktiskt väldigt lik Sandy (Sandra Bullock) på det sättet att hon är bekväm i alla roller hon gör. Hon är jättebra i drama- och actionfilmer också, men hon lyser verkligen när det finns kärlek och humor med i en historia.

På 90-talet spelade du romantiska män som gick hem hos kvinnorna. Det senaste årtiondet har du gjort precis tvärtom och spelat män som inte riktigt är lika lätta att tycka om. Tror du att Alex i ”Music & lyrics” kommer gå hem hos kvinnorna?

– Det är inte det jag bryr mig mest om här i livet. Men förvånansvärt många kvinnor gillar den typen av karaktärer som jag exempelvis spelade i ”Bridget Jones dagbok”. Men Alex är sympatisk. Han är ingen skitstövel.

Försöker du att välja roller som är svårare att tycka om?

– Jag tror inte att jag medvetet väljer sådana roller, men förmodligen väljer jag bort kramiga roller. Jag tror kanske att jag gjort tillräckligt av sånt.

Fetare än någonsin

Är det någon skillnad på att jobba i USA jämfört med England?

– Det är ingen jätteskillnad, men det är alltid mycket mer mat på en amerikansk filminspelning. Jag blev fetare än någonsin under inspelningen av ”American ­dreamz” och det komiska var att jag då försökte bli smal inför ”Music & lyrics”. Jag tänkte att jag bara skulle käka energikakor för jag hittade ingen god mat i Los Angeles. Så jag köpte en massa sådana och jag fattade inte att det var sex miljarder kalorier i varje, så det är därför som jag är lite plufsig i filmen.

Annars har du hållit ganska låg profil de senaste åren, håller du på att pensionera dig från filmerna?

– Jag tappade intresset lite grann och blev uttråkad. Och sedan blev jag uttråkad av att vara uttråkad, det är därför jag är tillbaka.

Bilen skriker kris

Men har du ändå fått erbjudanden om nya roller, trots att du tagit det lugnt?

– Är du en slöfock och vill bli framgångsrik finns det bara ett sätt och det är att ha tur, riktigt mycket tur. Det är precis vad jag hade – jag vet att det är världens klyscha men det är sant. Hade jag inte varit med i ”Fyra bröllop och en begravning” så skulle jag fortfarande drivit omkring, gjort en och annan tv-show, skrivit några bokrecensioner, druckit öl – that’s it.

Du har passerat 45, är det någon ålderskris på gång?

– Jag tror redan jag har haft en. Kolla på min Aston Martin-bil, den talar väl för en kris om något. Och det var en period som jag gick omkring i lite för tajta skjortor. Men det var fem år sedan så jag tror jag kommit över krisen.

Hugh Grant

Carl Bradley/IFA , Ludvig Forsblad

ARTIKELN HANDLAR OM