”Jag var naiv, det räddade mig”

Lång intervju med svenska toppmodellen Mini Andén

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET BILD
”När jag gick visningarna i Milano var jag lite knasig i huvudet och åt mindre och mindre ofta. Nu äter jag jämt”, säger Mini Andén.
NÖJE

För Klick! berättar toppmodellen Mini Andén om drogerna i modellvärlden, om pengarna, maten, skådespelarkarriären och drömmen om att bli mamma.

När jag ringer Mini Andén är klockan nio på söndag morgon i Los Angeles och Mini är redan uppe. Hon ska gå till den lokala marknaden och köpa färska grönsaker.

  Rätt vad det är försvinner hon från luren för att kolla så att någon av hennes och modellmannen Taber Schroeders sex hundar inte kissar på byggmaterialet som ligger ute på gården. De ska bygga gästhus och vill inte att väggarna luktar urin när de så småningom kommer upp.

Låter bli soffan

– Vi är lyckligt lottade! Vi har varit tillsammans i åtta år och gifta i fem. Det är klart att det är upp och ner i vårt förhållande, men så länge man är kär i personen man lever med så jobbar man igenom svårigheterna.

  – Min mamma var orolig när jag gifte mig så ung men jag förstår att man måste jobba på sitt äktenskap! Vi försöker göra saker tillsammans, gå ut och äta lunch eller gå på bio, i stället för att slöa i soffan.

Vill inte prata pengar

Den svenska modellen som har gjort kampanjer för Louis Vuitton, Donna Karan, Chloé, Hugo Boss och Armani verkar väldigt, väldigt vanlig. Så vanlig som man kan vara med några miljoner dollar under bältet.

  – Vi har en BMW som är helt fantastisk, vi reser bekvämt och det är klart jag gillar att ha de där Dolce-skorna. Men jag tycker att jag har sunda värderingar, säger Mini och blir uppenbart obekväm när jag försöker lista ut hur mycket pengar hon egentligen har.

– Jag har det bra. Jag tjänar en massa pengar, men det är dyrt att leva och bo i USA. Visst skulle jag kunna vara ledig i ett år och ändå köpa den där dyra designerväskan men jag skulle samtidigt vilja bli med barn nästa år så jag får jobba på så länge jag kan.

Spenderar på konst

Kan ni som är två modeller tänka ”shit vilka snygga barn vi kommer att få”?

  – Nej, jag tror att vi kommer att få roliga barn. Vi är båda hur långa och smala som helst, jag har fräknar, min man har utåtstående öron, jag har stora tänder? Det kommer att bli synd om våra barn, de kommer att bli mobbade i skolan (skratt).

   Vilken är den dyraste grej du har i din garderob?

  – Mina Louis Vuitton-väskor, mina Marc Jacobs-väskor? Jag gillar väskor och skor. Jag är en sådan där som kan slänga ut pengar på jättedyra mjukisbrallor i kashmir i stället på dyra klänningar, det passar min livsstil. Sedan lägger jag mycket pengar på konst, mer än på kläder. Jag gillar heminredning.

   Och nu ska du bli skådespelare. Är inte branschen mättad på modeller som blir skådespelare? Ska du inte återgå till barndomsdrömmen arkeolog i stället?

  – Jag tror inte jag har någon lust att bli arkeolog längre och så skulle jag dessutom ha gått i skolan mycket längre. Skådespeleriet är en annan barndomsdröm som jag äntligen vågar ta tag i! Nu när jag spelade in ”Fashion house” (tv-serie om modebranschen, reds anm) var det första gången på mycket länge som jag längtade efter att gå till jobbet.

   Men har du inte så mycket pengar att du bara kan sluta jobba?

  – Nej, det har jag inte. Dessutom vore det dumt att sluta när jag jobbar så bra. Modellandet är inte tråkigt, det är ”fine”.

Går direkt på pastan

   Du har berättat att när du kom till New York fattade du inte varför folk gick fem och fem på toaletten. Har du förstått mer och också provat droger sedan dess?

  – Nej, sådan där är jag fortfarande. ”Nej, inte hon!” säger jag när det går upp för mig att folk går på toaletten och tar en lina. Jag tror att min naivitet räddade mig från en massa saker när jag först kom till New York och jobbade som modell. Visst, vi var fulla när vi gick ut, och visst, det var väl inte hela världen om någon rökte en joint på en plåtning.

  – Så tycker jag i och för sig inte i dag, men samtidigt kan jag tycka att det är hemskare hur vi svenskar dricker. Jag shottar ingen annanstans i världen än i Stockholm och ingen annanstans vaknar jag upp och tänker ”herregud, vad gjorde vi i går?” Folk är ju drängfulla varje helg i Sverige och det tycker jag är värre än att röka en joint då och då.

   Du är 178 centimeter och har en storlek 36. Vad äter du egentligen?

  – Jag är sämst på att äta hälsosamt och har bra ämnesomsättning. Är det buffé går jag direkt på pastan. Men när jag gick visningarna i Milano vägde jag fem kilo mindre. Då var jag lite knasig i huvudet och åt mindre och mindre ofta. Nu äter jag jämt, tycker jag.

   Är det inte så enkelt som att smala människor äter mindre?

  – Många modelltjejer äter inte, de röker och dricker kaffe. Det är väl lite stört att inte äta, men är man modell och tjänar pengar på att vara liten så ser man till att vara liten. Slutar man äta så slutar nog kroppen att fråga efter mat. Jag tror inte att tjejerna som äter dreglar när de går förbi ett matbord, direkt.

Klänningen på sned

   Vilket är det glamourösaste party du har varit på?

  – Efter-efterfesten till Oscarsgalan. Det var roligt att se kändisarna när de har druckit. Jude Law och Sienna Miller var där, hon såg helt galen ut med klänningen på sned och rufsigt hår.

   Jaha, nu ska jag inte störa mer, nu ska du få gå på marknaden.

  – Och så ska jag göra frukost.

   Säg till när du kommer till Stockholm nästa gång så bjuder jag på shots!

  – Aha, du vill ha en riktigt saftig intervju (skratt).

Kicki Norman