”Jag trycker i mig chips och cola”

Basshunter trivs bäst med en påse chips framför skärmen

1 av 6 | Foto: Ceen Wahren
Klick! Släpade in Basshunter i förhörsrummet.
NÖJE

Han har toppat Englandslistan, vunnit pris för sina framgångar och turnerat runt i halva Europa. Men Basshunter trivs bäst med en påse chips framför skärmen.

”Det är klart att jag är en datanörd”, säger han.

Mina första frågor landar platt.

– Pratar du med mig? säger Jonas ”Basshunter” Altberg, 23, och laddar om leksakspistolen med en rutinerad mantelrörelse.

Att få kontakt med artisten under matchen i arkadspel är inte lätt.

– Här känner jag mig hemma, säger han och ler.

Galen i dataspel

Föga förvånande är mannen bakom hitlåtarna ”Boten Anna” och ”DotA” fullkomligt galen i dataspel.

– Det är klart att man kan kalla mig för en datanörd. Men å andra sidan gör jag många saker som en datanörd inte gör, säger Jonas.

Som vadå?

– Åka runt som en frontfigur, göra musik och festa.

– En datanörd i mina ögon är en person som inte kan sluta tänka på datorn. När någon ringer och frågar ”det är 30 grader varmt, solen skiner, vi är tre minuter från stranden full med bikinibrudar, kan du inte hänga med?” men svaret blir ”nej, jag ska sitta här och questa i World of warcraft”. Det är en datanörd för mig.

”Boten Anna” i engelsk tappning –”Now you’re gone” – hamnade nyligen etta på Englandslistan. En placering bara ett fåtal svenska artister lyckats pricka in.

Är du rik nu?

– Jag klarar mig. Så länge jag kan betala min interneträkning och leva på skräpmat varje dag så är jag nöjd.

Är det målet i livet?

– Ja, jag är inte en krävande person om man säger så. Lite nya kalsonger då och då kanske inte skadar.

När Basshunter slog igenom förra sommaren bodde han fortfarande hemma hos sina föräldrar. Nu har han en egen lägenhet i Malmö, men lever större delen av tiden på hotell. Och får rafsa autografer som en sann rockstjärna.

Igenkänd på stan

– År 2006 var det nästan jobbigt att gå ut ibland. Nu har det lugnat ner sig. Folk känner igen mig, men lämnar mig i fred. Det är skönt för jag kan vara superstar i ett land och helt chill och vanlig i ett annat. En dubbelroll. I vissa fall är det just det som tar knäcken på artister, de tappar sig själva. Därför är det så viktigt att hålla kontakten med sitt gamla jag. Sina gamla vänner och sysslor – som att spela dataspel.

– Jag älskar att spela dataspel. Det är det bästa jag vet. Att spela, trycka i mig cola och en massa chips. Tur att jag har hög ämnesomsättning, du ser ju på mig för fan. Jag är smal som en pinne.

Svårt att lita på folk

Men med framgång kommer också baksidor. Att lita på folk har blivit svårare och på kärleksfronten är det tomt.

– Det är klart man blir populär. Om jag bara skulle vara ute efter ett ligg varje kväll så är det perfekt att bli artist. Men om jag ska träffa någon överhuvudtaget ska det vara någon jag vill ha ett förhållande med. Och att hitta den tjejen är lättare sagt än gjort, för i det här läget vet jag inte riktigt varför en person vill umgås med mig. Att hitta nya vänner tycker jag är jättesvårt.

Hur då?

– Sen min karriär började har jag känt att folk har försökt utnyttja mig när det gäller pengar eller att få synas.

Jonas syftar bland annat på de privata bilder som förra året spreds på internet. Dessa visar Jonas i en mycket intim situation med en kvinna.

Hur hamnade de på nätet?

– Han som tog bilderna har tydligen sålt dem. Han hade dem i sin digitalkamera. Det är inte jag som har tagit bilderna. Fast jag hade bilderna på min dator också.

Han fibblar lite med mobiltelefonen.

– För min del tycker jag inte att det är pinsamt, jag mår inte dåligt av det. Just i den här branschen är det rätt bra uppmärksamhet. Men det kan ju vara värre för andra inblandade. Om någon inte trivs med det.

Just nu jobbar Jonas för fullt med sin nya skiva på engelska.

– Att hamna på den engelska listan är enormt stort. Jag blir en världsartist genom detta. Att jag har turnerat runt i halva Europa med låtar på svenska, det är ju också helt fantastiskt.

Basshunter tar en sista slurk ur colan.

– Men jag är samma Jonas som jag var förut. Förutom att jag är lite mer upptagen. Jag menar, om någon fiser i min närhet så skrattar jag fortfarande.