”Jag undrade om jag skulle dö”

1 av 8
Trots att Cynthia Nixon har bröstcancer i släkten blev hon chockad när hon fick beskedet att hon själv hade drabbats.
NÖJE

Det var bara en rutinundersökning. Men liksom tiotusentals andra rutinundersökningar gav den ett chockbesked. ”Du har bröstcancer.” Nu berättar ”Sex & the city”-stjärnan om den svåra tiden.

Varje år får runt 7 000 svenska kvinnor veta att de har bröstcancer, och vem som helst kan drabbas. Den svenska sångerskan Nanne Grönvall, 45, hennes utländska kollegor Kylie Minogue, 39, Anastacia, 34, och Olivia Newton-John, 59, är några av alla stjärnor som har gett sjukdomen ett ansikte utåt.

Senast i raden av kända kvinnor som öppet berättar om sin kamp mot sjukdomen är ”Sex & the city”-stjärnan Cynthia Nizon, 42. Efter en rutinmässig undersöking för drygt två år sedan fick skådespelerskan veta att hon hade cancer i sitt högra bröst.

– Läkaren sa att tumören var väldigt liten men att de var tvungna att operera direkt. Jag blev rädd. Men jag tänkte: ska det hända, så ska det hända nu, eftersom cancern upptäcktes så pass tidigt, berättade hon nyligen i det amerikanska morgonprogrammet ”Good morning America”.

Flickvännen fick panik

Skådespelerskan tillhör de dryga tio procent av att bröstcancerpatienter som har fått sjukdomen på grund av ärftlighet. Både hennes mamma och mormor har haft bröstcancer. Cynthia menar att hon alltid varit medveten om risken, men at beskedet ändå kom som en stor chock, både för henne själv och för sambon Christine Marioni.

– Min flickvän var väldigt rädd. Hon hade panik, säger Cynthia.

Efter operation genomgick skådespelerskan i största hemlighet mer än sex veckors strålbehandling. På kvällarna stod hon på scenen i New York-pjäsen ”The prime of miss Jean Brodie” och för att ingen skulle få veta något om sjukdomen såg hon till att alla behandlingar skedde på lediga stunder.

Ville inte berätta

– Jag ville inte offentliggöra något när jag gick igenom det. Jag ville inte ha kändisfotografer utanför sjukhuset, säger hon.

Det är inte ovanligt att kvinnor som drabbas av bröstcancer håller det hemligt utanför familjen, menar Britta Hedefalk som är legitimerad sjuksköterska och har arbetat på Cancerfondens informations- och stödlinje i fjorton år.

– Många tycker att det är svårt att berätta för sin omgivning och på sin arbetsplats kan man uppleva sig betraktad. Cancer väcker rädsla och osäkerhet. Om du berättar att du drabbats kanske hälften av kompisarna försvinner för att de inte vet hur de ska bete sig, säger hon.

Informerar

Men i dag har Cynthia brutit tystnaden. Nu vill hon informera andra kvinnor om sjukdomen och har blivit ambassadör för bröstcancernätverket ”Susan G Komen for the Cure”.

– Det enda man behöver vara rädd för är att inte genomgå mammografi. Det finns alltid någon del av en som inte vill veta och det är den delen som kommer att förstöra det. Det är anledningen till att det kan sluta mycket illa, säger hon.

En annan stjärna som sedan många år är engagerad i kampen mot sjukdomen är Geri Halliwell, 35. Som 18-åring upptäckte Spice Girls-sångerskan en knöl i sitt ena bröst.

”Det var skrämmande”

– Det var skrämmande. Jag var medveten om att det fanns en risk att jag skulle behöva operera bort bröstet. Jag visste lite grann om bröstcancer eftersom en släkting hade det, har Geri berättat i brittiska BBC:s morgonprogram.

Knölen visade sig vara ofarlig, men sedan dess har frågan legat Geri varmt om hjärtat. Hon uppträder regelbundet på stödgalor och är taleskvinna för organisationen Breast Cancer Care.

Även om de flesta knölar, som i Geris fall, är ofarliga, är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar i brösten menar sångerskan Kylie Minogue, 39, som nyligen uppmanade alla kvinnor att ta sin intuition på allvar. I en amerikansk tv-intervju berättar stjärnan om hur läkarna först missade hennes cancer.

– Jag blev feldiagnostiserad först. Bara för att någon bär en vit rock behöver det inte betyda att de har rätt. Om du tvekar, gå tillbaka igen, säger hon.

Beskedet att Kylie drabbats av bröstcancer slog ned som en bomb i maj 2005, mitt under hennes pågående ”Showgirl”-turné. Den australiska superstjärnan tvingades ställa in sina konserter för att genomgå en tuff behandling.

”Kylie-effekten”

Nyheten om hennes sjukdom gjorde många medvetna om att även unga kvinnor kan drabbas, även om det är ovanligt. All uppmärksamhet kring Kylie ledde till att rekord

många kvinnor i Australien bokade tid för mammografi – något som fick forskare att tala om ”Kylie-effekten”.

– Jag är särskilt glad över att höra att i synnerhet fler unga kvinnor själva undersöker sina bröst och pratar med sina läkare, kommenterade Kylie själv på sin hemsida.

Efter en tuff behandling friskförklarades sångerskan och 18 månader senare stod hon på scenen igen.

Chockbesked

Två år innan Kylie blev sjuk hade en annan sångerska fått samma besked.

– ”Du har bröstcancer”. Jag var mitt i den bästa tiden i mitt liv och karriär, det var de sista ord jag hade förväntat mig att höra från min läkare – särskilt som jag inte har någon historia av sjukdomen i min familj, berättar popstjärnan Anastacia, 34, i en intervju i Shape Magazine.

– Jag undrade om jag skulle dö om en dag, en vecka eller ett år, säger hon.

Det var när Anastacia på grund av ryggsmärtor skulle förminska sina bröst i januari 2003 som läkarna upptäckte en tumör.

Blev frisk

– Men jag lärde mig snart att en diagnos inte är en dödsdom. Eftersom jag hade gjort mammografi upptäcktes cancern i mitt vänstra bröst tidigt. Efter att jag tagit bort en del av bröstet och fått sex veckors strålbehandling förklarades jag ”cancerfri”, säger hon.

Anastacia har startat organisationen The Anastacia Fund för att sprida information om sjukdomen till unga kvinnor. Själv menar hon att cancern har påverkat hela hennes liv.

– Även om min kropp förändrades för alltid, så var det främst mitt perspektiv på livet som dramatiskt blev annorlunda. Sakta men säkert lärde jag mig att skapa balans i mitt liv. Jag ville investera i både kropp och själ och det målet har jag kvar fortfarande, flera år efteråt, säger hon.

De har alla drabbats: