J.K. Rowling gör kort uppföljare till Harry Potter

Novell går på auktion

Foto: ap
Emma Watson, Rupert Grint och Daniel Radcliffe i ”Harry Potter och hemligheternas kammare”. Till höger J.K. Rowling.
NÖJE

Det blir en åttonde ”Harry Potter”-historia. Fast bara en kort en.

– Jag kände mig som en missbrukare som fått återfall när jag skrev, skriver J.K. Rowling på sin hemsida.

”Från uppföljaren jag inte jobbar på – men det var roligt”, står det längst ner på kortet till den nya Harry Potter-historien. Klicka på bilden för en större version.

Den ungefär 800 ord långa novellen utspelar sig cirka tre år före trollkarlen Harry Potters födelse. Och J.K. Rowling hade inga problem att få igång skrivlusten igen.

– Orden flödade från min penna med skrämmande lätthet, skriver författarinnan på sin hemsida.

Till välgörenhet

Det handlar dock inte om ett utdrag ur en längre uppföljare, hävdar succéförfattarinnan. Historien skrevs för att säljas på små kort vid en välgörenhetsauktion i London tillsammans med andra noveller. Bland de totalt 13 som skrivit till auktionen finns författare som Doris Lessing och Nick Hornby.

– Vi kunde aldrig drömma om att J.K. Rowling skulle donera något så värdefullt, säger Gerry Johnson, chef för den bokkedja som anordnar auktionen, till BBC.

Goda utsikter för pengar

Hur mycket pengar J.K. Rowlings korta novell kommer inbringa är oklart, men i december förra året gick ett annat av hennes verk, ”The Tales of Beedle the Bard”, på auktion för över 23 miljoner kronor.

– Med tanke på det enorma intresset som vi har sett för saker med J.K. Rowlings autograf på så är utsikterna för hennes historia minst sagt goda. Det är omöjligt att säga hur högt budgivningen kommer att gå, säger Philip Errington, en specialist vid Sotheby’s auktionsfirma till BBC.

Bok för fansen

För de fans som gärna vill läsa författarinnans korta uppföljare så kommer den tillsammans med de andra novellerna att ges ut i bokform senare under året. Vinsten för den kommer också att gå till välgörenhet.