Så har du aldrig sett popikonen

Kirurgen: Jag skulle aldrig göra det här

Foto: Scanpix/Bulls (datorgenererad bild)
NÖJE

I går fyllde mannen med ett av världens mest kända ansikten 50 år.

Aftonbladet tar en titt på åren – och ärren – hos Michael Jackson.

– Jag vet inte om han blir lyckligare av att han ser ut så här, säger plastikkirurgen Ulf Samuelson på Akademikliniken i Stockholm.

Foto: Foto: FRIDA LENHOLM
Ulf Samuelsson.

Varje år besöker tusentals människor Akademikliniken i Stockholm för att korrigera detaljer i sitt utseende.

En person hade garanterat inte hamnat på operationsbordet.

Michael Jackson, 50.

– När patienter inte har realistiska förväntningar så säger jag nej. Personligen skulle jag inte acceptera att göra de här förändringarna, utan i stället referera honom till en kurator eller psykolog för samtal innan någon behandling planerades, säger plastikkirurgen Ulf Samuelson.

Ser sig som fula

Han anser att förändringarna som skett i Michael Jacksons ansikte under åren inte är vad plastikkirurgin är till för, och berättar om en sjukdom som gör att patienter inte uppfattar sitt eget utseende på ett friskt sätt.

– Det heter BDD, body dysmorphic disorder, och är en psykiatrisk diagnos där patienterna upplever sig själva som väldigt, väldigt fula. Jag kan ju inte uttala mig om Michael Jacksons psykiatriska tillstånd, men han har gått igenom för stora förändringar, säger Ulf Samuelson.

FAKTA

Vad har ändrats? Här är doktor Ulf Samuelsons åsikter om Michael Jacksons ansikte

1. Hudfärgen är ljusare. Men det är inget plastikkirurgiskt ingrepp, utan det kan ju bero på att man har en sjukdom, eller att man har blekt huden, eller att man har blekt huden på grund av en sjukdom. Att bleka hyn är en upprepad behandling, som man måste göra flera gånger om. Vi gör inte det här, men i USA finns det flera kliniker som sysslar med att bleka färgad hud.

2. Näsan är avsevärt förändrad. Det är en väldigt stor förändring, men hur många operationer är svårt att säga. Huden ser tunnare ut och stödbenet och brosket har ändrats.

3. Hakpartiet är mer markerat än tidigare. Det kan man förstora genom plastikkirurgi. Det finns färdiga inplantat för det, i bland annat silikon, som man lägger närmast hakbenet. Man gör ett snitt under hakan och lägger den precis under benhinnan.

4. Gropen i hakan är något som kan orsakas av en infektion, eller så kan man skapa den kirurgiskt. Just det ingreppet är inte särskilt stort. Man kan tunna ut huden och sy ned den lite mot benhinnan.

5. Balansen i läpparna, och framför allt underläppen, är annorlunda än tidigare. De har minskat.

6. Ögonen är svåra. De har en annorlunda form nu, men det skulle kunna bero på åldrande, eller på pannlyft. Han kan också ha gjort övre eller undre ögonlocksplastik. Sen är ju Michael Jackson sannolikt sminkad en smula också, och smink kan man göra väldigt mycket med på olika sätt.