Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Klick!

Tonåringar – och superstjärnor

De nya idolerna säljer för miljarder – och skapar total hysteri bland fansen

ETT PAR PÅ FILM – OCH på riktigt Zac Efron, 20, och Vanessa Hudgens, 19, träffade när de spelade in första ”High school musical”-filmen. Om knappt två veckor kommer de till Sverige. ETT PAR PÅ FILM – OCH på riktigt Zac Efron, 20, och Vanessa Hudgens, 19, träffade när de spelade in första ”High school musical”-filmen. Om knappt två veckor kommer de till Sverige. Foto: AP

LONDON. Kidsen sjunger, dansar och skriker sig hesa till ”High school musical”.

Nu kommer tv-filmen ”Camp Rock” som surfar på framgångsvågen med hjälp av pojkbandet Jonas Brothers.

Aftonbladet reder ut Disney-fenomenet – där det visar sig att alla tonårsstjärnor känner alla.

– Det låter som en klyscha men vi har alla verkligen blivit vänner i Disneys lilla värld, säger Joe Jonas.

Såvida du inte har barn mellan 6 och 14 år eller omger dig med unga i de åldrarna har du förmodligen knappt hört talas om Hannah Montana, Troy och Gabriella eller Jonas Brothers.

Men de som har någon som helst kontakt med den fiktiva värld Disney channel skapat vet allt om tonårshysterin tv-serien, musikalfilmerna och pojkbandet har skapat.

Präktigt och helylle

”High school musical” blev ett fenomen som krossade allt i sin väg mot barnens hjärtan när den första filmen visades på Disney channel i januari 2006. Nästan åtta miljoner tittare såg filmen, och soundtracket blev det årets bäst säljande amerikanska album. Filmen gick snabbt på export och skådespelarna, framför allt huvudrollsinnehavarna Zac Efron (Troy) och Vanessa Hudgens (Gabriella), blev omedelbara superstjärnor.

– Vi hade aldrig kunnat förbereda oss på att det skulle bli en sådan succé. Vi tyckte det var en jättebra film men var inte säkra på om musikaler fungerade i dagens ungdomsuniversum. Det var en chansning, säger Disneys skandinaviske vd Casper Bjørner.

Filmerna är en uppdaterad version av ”Grease” eller ”Dirty dancing”– men utan cigaretterna, alkoholen, graviditetsproblem eller minsta antydan till sex. ”High school musical” är så politisk korrekt, präktig och helylle det kan bli.

Om knappt två veckor kommer Zac Efron och Vanessa Hudgens till Sverige. Räkna med hysteri. De ska marknadsföra den tredje filmen, som för första gången får biopremiär, och kan även passa på att fira privat. De två tonårstjärnorna blev nämligen ett par under inspelningen av den första filmen. På kuppen har de dessutom blivit miljonärer.

– Det enda som skiljer mig från alla andra, alltså mina fans, är en audition. Så jag är extremt tacksam över var jag är i dag, säger Zac Efron om framgången.

Följde med på världsturnén

Han är en av klicken utvalda på Disney channel som vid ung ålder fått en karriär kantad av skrikande fans och succéer få ens kunnat drömma om.

Jonas Brothers vet. För ganska exakt ett år sedan fick bröderna Nick, 15, Joe, 18, och Kevin, 20, sitt stora genombrott. Nu är de aktuella med ”Camp Rock”, en film i samma genre som ”High school musical”.

– Vi ska dessutom få vår egen tv-serie på Disney och börjar filma om tio dagar. Och göra en ”Camp Rock 2” så det känns otroligt spännande. Vi kan inte fatta att allt det här händer oss, säger Kevin Jonas när Aftonbladet träffar bandet i London.

Deras framgångssaga skrev ett nytt kapitel när de fick följa med Miley Cyrus, 15, på hennes världsturné som sparkades i gång genom hennes egen tv-serie ”Hannah Montana”. Där spelar hon en popstjärna med samma namn som lever ett dubbelliv. Jonas Brothers gjorde ett inhopp i ett av avsnitten.

Och de är inget undantag.

– De talanger vi har i tv-serierna kan dyka upp hos varandra eller i filmer. För de som tittar är det helt naturligt alla karaktärer lever samtidigt i de olika serierna. Det är en strategi, säger Casper Bjørner.

”High school musicals” framgångar beräknas vara värda över en halv miljard dollar – cirka 3,4 miljarder kronor.

När biljetterna släpptes till världsturnén med Hannah Montana/Miley Cyrus i fjol sålde de slut på fyra minuter. Det säger en del om vad föräldrarna är redo att göra för sina barn.

Men tonårs­idolerna växer liksom sina fans upp – om än lite fortare i rampljuset. Det har redan resulterat i flera skandaler. Förra året dök nakenbilder på Vanessa Hudgens upp på internet. Och Miley Cyrus omslag på Vanity Fair fick många föräldrar att sätta kaffet i halsen. Att vara förebild och posera topless, dock skyld av ett lakan, var inte förenligt med hennes image.

Inget sex före äktenskap

Disney channel lär dra en lättnadens suck med präktiga Jonas Brothers som är uppvuxna i ett starkt troende hem och bär löftesringar som bevis på att de inte tror på sex före äktenskap.

– Disneys livsstil handlar inte om sex, drugs and rock’n’roll utan om vänner, kärlek och att hitta sig själv – där musiken är den extra kryddan, säger Casper Bjørner.

Bevisligen ett lyckat koncept.

Om Aftonbladet