”Det låter som en mardröm”

Henrik Johnsson om att bo på en hästgård – med sina svärföräldrar

1 av 9 | Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
Henrik har inte ridit sedan 1992. ”Det blir inga romantiska månskensturer”, säger han.
NÖJE

NORRKÖPING. Det kan låta som en mardröm. Att dela tomt med sina svärföräldrar. På landet.

Tv-profilen Henrik Johnsson, 36, bevisar motsatsen:

– Det är en slags respektfull laglöshet, säger han.

På Jonstorps gård står dörrarna alltid öppna.

När vi kliver in sitter Henrik Johnssons och Malin Baryards son Alvar, 3, vid bardisken i köket. På några minuter har Alvar fått i sig två glassar.

Han försöker få pappa att tillåta en tredje.

Efter tolv år i tv-rutan deklarerade Henrik i vintras att han var färdig som programledare.

Han lämnade också jobbet som manager åt artister som The Poodles och Sebastian Karlsson och satsade på ett högt uppsatt pr-jobb inom hotellbranschen.

– Jag vill inte urskulda mig eller ta tillbaka det. Det var verkligen skönt att säga: ”hej då nu går jag härifrån”, säger han.

Men det blev en kort paus.

I lördags såg vi Henrik Johnsson som programledare igen för Kanal 5:s satsning ”Musikmaskinen”. Inspelningarna gjorde han på sin sommarsemester.

– Tv är en hobby, jag måste ta det så, för min egen skull. Då blir man av med en massa spänningar.

Lägger sig inte i

Svärfar Pelle Baryard kommer in i huset för att justera värmesystemet och hälsar.

Familjen Baryard köpte Jonstorps gård 1985 och i dag bor pappa Pelle och mamma Birgitta i huvudbyggnaden, Malin och Henrik håller till i det ena av gårdens två övriga boningshus medan Malins mormor och morfar bor i det andra.

– Det låter som att det skulle kunna vara en mardröm. Man har alltid dörrarna öppna. Men det går bra, så länge vi låter varandra få leva våra liv och inte lägger sig i vad man gör.

– Och man kan ha hur mycket fest man vill.

Som nygift med ridproffset Malin Baryard lämnade Henrik Johnsson, storstadskillen, sin lägenhet i Stockholm för några år sedan. Han flyttade in i Malins hus på gården som de sedan renoverade tillsammans.

Red senast 1992

I februari 2005 kom sonen Alvar och förgyllde livet. Och vårt besök den här lördagen. När han ska fotograferas med pappa lägger Alvar upp sina små fötter på bordet.

De tre boningshusen på gården omges av sex hästhagar, stall som miljonrenoverades för några år sedan, ridhus och en utomhusbana.

När inte Malin tävlar världen över är gården hennes arbetsplats. I dag har hon tagit med sina tre bästa hästar på tävling i Italien.

När Henrik red senast? 1992 när han gjorde högvakten i lumpen.

”Inte så lockande”

– Så det blir inga romantiska månskensturer, ut och rida med picknick. Jag har bott här i sex år och vi var ute och gick i skogen för första gången häromdagen för att plocka svamp. Vi hittade inte en enda.

Vi går in i en av hagarna för att leta efter Stampe, lille Alvars häst.

I stället hittar vi två andra stora bestar som kommer travandes mot Henrik. Ber om uppmärksamhet genom att knuffa Henrik med mulen.

– Hade jag fått den idén på papper för tio år sedan, att leva på en gård på landet med svärmor bredvid mig, skulle det inte ha låtit så lockande. Men jag saknar inte det där ”hänga ute”-livet.

FAKTA

Namn: Henrik Johnsson. Ålder: 36. Bor: Jonstorps gård i Norrköping. Familj: Hustrun Malin Baryard, 33, och sonen Alvar, 3. Inkomst: 243 100 kronor, taxeringsår 2006. Aktuell: Programledare för ”Musikmaskinen” på Kanal 5.

Henrik är delägare i managementbolaget Hagenburg som representerar artister som Europe, Sarah Dawn Finer och The Cardigans.

Tillsammans med Malin och tre andra äger han krogen Bomulls-fabriken i Norrköping.

Henrik om...

... kändislivet

– Att vara programledare är ju kopplat till lycka eller snarare till en slags dröm. Man är van vid att folk lyssnar när man pratar, det finns en konstant gräddfil där man anser sig ha en plats. Sedan finns det ett liv vid sidan av som är det viktiga.

... tv-krocken på lördagar

– Jag vill så gärna att folk ska tycka om ”Musikmaskinen” så att jag får göra en säsong till. Det är sådant ös i programmet, vi är svettiga, jag gillar det. Men kan ”Stjärnor på is” leverera äkta brutna ben så blir det svårt för oss att mäta oss med det.