Zac Efron: ”Det är helt galet”

”High school musical”-stjärnorna om hysterin och att vara ett par privat och på film

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
EXTRA VAKTER KALLADES IN Fans i massor mötte Zac Efron.
NÖJE

De är ett av världens hetaste par – privat och på vita duken.

I går skapade de kaos när de gick på röda mattan i Stockholm.

För Aftonbladet berättar Zac Efron och Vanessa Hudgens om framgångssagan, miljonerna och kärleken.

Cirkus ”High school musical” är i stan. Filmerna har redan setts av över 540 miljoner tittare, nu ska den tredje snart ha svensk biopremiär.

På den exklusiva pressvisningen i går var filmbolaget förberedda på hysteri och kallade in extra vakter och kravallstängsel. Och det var tur, för på Hötorget i Stockholm hade tusentals ungdomar samlats. När Hollywoodstjärnorna Zac Efron, 20, och Vanessa Hudgens, 19, dök upp utbröt fullständigt kaos.

Stängslen sviktade för trycket och flera unga flickor hamnade i kläm. Tårarna sprutade från mångas ögon, halsar skreks hesa och några lyckligt lottade fick sina block signerade.

– Det här hade jag inte förväntat mig, det är helt galet, säger Zac och skrattar.

”Musikalfilm var ute”

Zac och Vanessa är de stora stjärnorna i vad som utan att överdriva kallas ”High school musical”-fenomenet.

– Vi hade verkligen tur. Musikalfilmer var liksom ute men fick ett uppsving igen. Jag hoppas de kommer hålla lika länge som ”Grease” så att jag kan visa filmerna för mina barn i framtiden, säger Vanessa Hudgens när Aftonbladet träffar paret på hotellet.

Filmens par fann varandra redan under audition för två år sedan. Men ingen av dem vill svara på vem som tog första steget.

– Jag får egentligen inte prata om det, säger Zac Efron och ler urskuldande.

Hans ena representant ger en reprimand och förklarar att frågorna bara får handla om ”High school musical 3”.

Nakenbilder på nätet

Vanessa Hudgens har fått lära sig den hårda vägen vad det innebär att leva upp till Disneys helylleimage. För ett år sedan läckte privata nakenbilder på henne ut på internet. Hon fick inte sparken men kanalen förklarade att hon lärt sig sin läxa.

– Alla gör misstag och det är svårt. Jag gör mitt bästa och man vill ju inte vara en dålig förebild. Jag försöker tänka mig för innan jag gör något så att ingen ska bli illa berörd.

Har utvecklats ihop

Hon har varit i showbiz sedan barnsben och filmerna blev hennes sätt att uppleva high school såsom att gå på skolbal, ta examen – och möta första kärleken.

– Vi träffades som sagt i den första filmen och har utvecklats tillsammans. Vi är bättre skådespelare nu och jag litar helt och fullt på honom.

Zac Efron tackar sin flickvän för att han klarat alla tuffa utmaningar.

– Det är underbart att hon stöttar och hjälper mig. Hon är en mycket bättre dansare och fick lära mig stegen när vi skulle dansa vals i filmen, säger han.

Succén har gjort dem till miljonärer. Zac Efron har köpt en lägenhet och lyxig bil – Vanessa Hudgens ett hus.

– Men jag ska bo där själv vilket känns lite läskigt, säger hon.

Pojkvännen verkar dock sova över i bland.

Hemkära

– Jag går nästan aldrig ut och gillar inte hela klubblivet där allt går ut på att visa upp sig. Vi sitter mest hemma, käkar popcorn och tittar på filmer i pyjamas.

FAKTA

Första ”High school musical” hade premiär 2006 på Disney Channel och blev något oväntat en omedelbar succé som nu setts av 255 miljoner tv-tittare. Den handlar om plugghästen Gabriella Montez (Vanessa Hudgens) och sportkillen Troy Bolton (Zac Efron) som faller för varandra när de spelar i en skolmusikal. ”High school musical 2” kom förra året och har setts av 286 miljoner tv-tittare. I Sverige visades den även på biograferna. ”High School Musical 3 – sista året” har svensk premiär den 22 oktober. Förutom filmerna finns soundtracks som slagit listrekord efter listrekord, sing-a-long, karaoke, tidningar, böcker och snart dance-a-long. l”High school musicals” framgångar beräknas vara värda över 3,4 miljarder kronor.