Stureplans nya darlings

Bloggare hetast på innekrogarnas gästlistor

1 av 3 | Foto: EMMA MATTSSON, MAGNUS SANDBERG
BÄSTISBLOGGARE ”Vi har en systerrelation”, säger Linda Rosing om Isabella Löwengrip.
NÖJE

Epoken då det räckte med Carola och prinsessan Madeleine är över.

Nu är bloggare de mest åtråvärda gästerna på kändisfesterna.

– Vi har jättestor makt, säger Linda Rosing.

Gästlistorna till de hetaste nattklubbarna och festerna ser inte ut som för ett år sedan. Skådespelare, artister och societet har fått konkurrens av den nya kändiseliten – bloggarna.

Isabella Löwengrip, 18, även känd som ”Blondinbella”, skriver Sveriges största. Hon har gått från okänd gymnasielev till festfixarnas och nattklubbschefernas nya älskling.

Spelet är enkelt. Isabella syns på festen, festen syns på bloggen.

Festfixare och pr-byråer håller numera stenkoll på bloggtopplistorna och får ständigt uppdatera sina register.

– Bloggarna har en otrolig genomslagskraft i dagens läge, säger Stephanie af Klercker, marknadschef på Stureplansgruppen.

”Mer respekterad nu”

Linda Rosing, 34, var uträknad som kändis och planerade för ett liv som flygvärdinna, utanför rampljuset.

Sedan kom bloggen.

– Den har förändrat mitt liv. Jag är mer respekterad nu tack vare den, säger hon.

I dag tar Linda inte bara emot fler festinbjudningar i veckan, utan också mängder med jobberbjudanden inom tv och radio.

– Jag får ofta höra att jag är en viktig gäst och många vill att jag ska skriva om det jag går på, säger hon.

Kan skriva vad de vill

Trots att de stora bloggarna kan ha lika många läsare som en dagstidning måste festfixarna vara noga med vilka de bjuder in.

– Så att de inte känns malplacerade och därför skriver dåligt om evenemanget. De är ju privatpersoner som kan skriva nästan vad de vill. Om det blir någon missuppfattning går den ju ut direkt till en massa människor, säger Mia Jorpes, kund- och eventansvarig på eventbyrån Subito.

Ännu mer makt har de bloggare som gaddar ihop sig.

Nya bästisarna Linda Rosing och Isabella Löwengrip syns allt oftare ute tillsammans.

Till festfixarnas stora förtjusning.

– Vi har en systerrelation, säger Linda.

FAKTA

Helena och Olivia listar bloggmaffian

Linda Rosing, 34

Bloggnamn: Linda Rosings blogg.

Yrke: Bloggare, modell och tv-profil.

Inkomst: 44 900 kronor (taxeringsår 2007).

Antal besökare: 155 790.

Typiskt blogginlägg: ”Jag fick förfrågan om jag ville designa min egen Barbieklänning och få den uppsydd exakt som jag vill. Och sen ska den auktioneras ut och pengarna går direkt till Barncancerfonden.”

Vem är Linda? Linda har lyckats vända sin karriär från dokusåpakändis och mästare på att skapa rubriker till att bli en av Sveriges mest lästa bloggare. Ja, snart leder hon väl ”Allsång på Skansen” också.

Anna Hibbs, 23

Bloggnamn: ”I en annan del av Stureplan”.

Yrke: Studerar.

Inkomst: 0 kronor (taxeringsår 2007).

Antal besökare: 58 702.

Typiskt blogginlägg: ”Jag träffade Bingo tidigare i dag. Han berättade för mig att han inte dricker alkohol, men att han aldrig skålar i vatten för det betyder att man inte får ligga på sju år. Jag har inte skålat i vatten i dag, så mycket är säkert.”

Vem är Anna? Göteborgstjej med amerikanska anor som flyttat till Stockholm i allmänhet och till Stureplansklubbarna i synnerhet. Livsmotto: ”Been there, done that, no regrets”.

Isabella Löwengrip, 18

Bloggnamn: ”Blondinbella”.

Yrke: Går sista året på gymnasiet. Driver företagen Blondinbella AB och Bellme AB.

Inkomst: 0 kronor (taxeringsår 2007).

Antal besökare: 286?599.

Typiskt blogginlägg: ”Vad snackar jag om! En jacka för 14?000 kronor är inte klokt. Ångest. Eller betyder det att jag beter mig som en vuxen när jag får ångest för ett köp? Det här vuxenlivet skrämmer mig. Förut köpte man bara, utan en jäkla lågkonjunktur i tankarna.”

Vem är Isabella? Superambitiös gymnasielev och ungmoderat med stort intresse för hår, smink, sina företag och pojkvännen Nils. Framtidsplaner: bli advokat och fortsätta strida mot jantelagen.

Hanna Fridén, 22

Bloggnamn: ”Hanna Fridén – Feministisk, estetisk stilfascist”.

Yrke: Frilansskribent och programledare i ”ZTV presenterar”.

Inkomst: 142?100 kronor (taxeringsår 2008).

Antal besökare: 36?906.

Typiskt blogginlägg: ”Jag som varit besvärad från den där jävla manin i flera månader. I?natt fastnade jag tre timmar i badrummet och fipplade med en massa pormaskar. Det var fint, det var fantastiskt. Det var syndigt, härligt och destruktivt. Och nu är klockan tydligen sex på morgonen och jag ska sova.”

Vem är Hanna? Beskriver sig själv som ”estetiskt intresserad samt aktiv inom den feministiska debatten”, med en blogg som ”centrerar kring mitt liv, mina åsikter och mitt skitdåliga tarmsystem.”

Elin Kling, 25

Bloggnamn: Style by Kling.

Yrke: Modebloggerska samt moderedaktör.

Inkomst: 316?600 kronor (taxeringsår 2007).

Antal besökare: 143?100.

Typiskt blogginlägg: ”Okej, naglarna är målade och jag har slängt på mig min gamla tröja jag köpte på second hand för några månader sedan, remember?”

Vem är Elin? En före detta modell och nattklubbsvärdinna vars ord blev till makt. I alla fall när det gäller kläder. I dag är hon modemaffians motsvarighet till ”Gudfaderns” Don Vito Corleone.

Katrin Zytomierska, 31

Bloggnamn: ”Fuck you right back”.

Yrke: Pr-kvinna och programledare för ”Idol eftersnack” i TV?400.

Inkomst: 110 500 kronor (taxeringsår 2007).

Antal besökare: 159 968.

Typiskt blogginlägg: ”Det känns som att jag mördat någon. Sån jävla ångest har jag. Jag försöker att bearbeta ångesten i min kropp”.

Vem är Katrin? Bloggen började som en hämndaktion mot dåvarande pojkvännen Alex Schulman. Nu har paret separerat och Katrin skapar stora rubriker genom bitska kommentarer i ”Idol eftersnack”.