Angelina Jolie i tårar

Stjärnan börjar gråta när hon pratar om sin döda mamma

1 av 4 | Foto: Foto: APTV, REUTERS
Under presskonferensen på Claridges Hotel i London brister det för Angelina Jolie när hon pratar om sin bortgångna mamma – som hon ofta tänkte på under inspelningen av nya filmen ”Changeling”. Och stjärnan överväger att på sikt sluta filma. ”Kanske jobbar jag en gång om året, kanske vartannat år och sedan kanske jag slutar”, säger Jolie.
NÖJE

LONDON. I ”Changeling” spelar Angelina Jolie sin karriärs mest känsloladdade roll.

33-åringen ser sin döda mor i huvudpersonen Christine Collins.

– Hon var alldeles för ung när hon gick bort, säger superstjärnan gråtande.

Nöjesbladet var på plats när Angelina Jolie i går mötte pressen för att lansera ”Changeling”, som har Sverigepremiär i mitten av januari.

I den verklighetsbaserade filmen porträtterar amerikanskan Christine Collins, en omskriven men ändå bortglömd kvinna från Los Angeles. Hennes son Walter försvann 1928, vilket blev inledningen på en lång kamp för rättvisa och upprättelse.

Filmen är väldigt stark, inte minst för Angelina Jolie personligen.

”Vänligast i världen”

Under presskonferensen på Claridges Hotel i London börjar stjärnan prata om sin mor Marcheline Bertrand och faller i gråt. Marcheline dog i cancer i januari 2007, bara 58 år gammal.

Angelina tänkte ofta på sin mamma under inspelningen av ”Changeling”.

– Hon var ensamstående och stark, precis som Christine Collins.

– Jag kan relatera till henne. Hon hette Marcheline men vi brukade skämtsamt kalla henne ”Marshmallow” eftersom hon var väldigt mjuk, den vänligaste kvinnan i världen, säger Angelina Jolie.

Sekunden senare brister det för Jolie, där hon sitter på podiet i grå tröja och byxor.

– Min mor var väldigt mycket som Christine Collins. Hon skulle aldrig bli arg eller svära, men när det gällde hennes barn kunde hon reagera väldigt häftigt. Det var en styrka hon hade. Det här handlar väldigt mycket om henne och hennes historia, säger Angelina Jolie.

Hon, som själv är mamma till sex barn, tackade först nej till rollen i ”Changeling” eftersom hon blev illa berörd när hon läste manuset.

”Jag rusade hem”

– Jag ville inte vara involverad i det här projektet. Som mamma var det alldeles för upprörande. Sedan kom jag på mig själv med att jag inte kunde sluta prata om Christine Collins. Jag ville att folk skulle känna till den här speciella kvinnan, det otroliga som hände och vad folk gjorde mot henne. Till slut blev det väldigt inspirerande, en historia om demokrati och rättvisa.

Speciellt jobbig upplever Jolie scenen när Christine Collins kontaktar polisen för att anmäla att Walter har försvunnit.

– Det var verkligen tufft. Efter arbetsdagarna rusade jag hem. Jag var så glad att jag visste var barnen befann sig och att de var okej, säger Angelina Jolie.

Trots att hon är född, delvis uppvuxen och bosatt i Los Angeles hade hon aldrig hört talas om fallet med Christine Collins. Å andra sidan är det få som minns den ensamstående mammans kamp mot myndigheterna.

– Fallet var gigantiskt. Det är märkligt att ingen tidigare har berättat hennes historia, säger Angelina Jolie.

”Jag vill ha fler barn”

Ledande filmkritiker spår att hon kommer att bli Oscarsnominerad för sin roll som Christine Collins. Sannolikt blir det en av Angelina Jolies sista insatser som skådespelerska.

I framtiden vill hon ägna mer tid åt Brad Pitt och den ständigt växande barnaskaran.

– Om jag vill ha fler barn? Ja, det är jag säker på. Det här är inget meddelande om att jag slutar, men jag har en stor familj och ett stort ansvar hemma. Ekonomiskt har jag dessutom haft turen att inte behöva jobba heltid. Kanske jobbar jag en gång om året, kanske vartannat år och sedan kanske jag slutar, säger Jolie.

ARTIKELN HANDLAR OM