Stjärnorna som lyste upp 2008

Mats Strandbergs nyårsspecial

NÖJE

Ett år betyder så mycket. Fråga bara Britney Spears, som gick från ambulansfärd i januari till Eriksgata världen över i december.

Här är stjärnorna vi pratade mest om under året som gått.

Årets värsta kändisreklam: Pernilla Wahlgren färgar håret

Pernilla pratar som en bebis.

Pernilla ringer och berättar (med debil babyröst) för mamma Christina om sin nya hårfärg. Vilken man skulle ställa upp på nåt sånt? Tänk er Jonas Malmsjö jollra för pappa Jan om sin nya blondering!

Bubblare: Brolle slaktar Bowie i klädkampanj. Rafael Edholm i billig buskisreklam för en värktablett.

Årets svenska stolthet: Robyn

Robyn erövrar världen.

Listframgångar i England, hajp i USA, turné med Madonna, samarbete med Britney och sällskap i studion av Snoop Dogg. Robyn var vår bästa ambassadör 2008.

Bubblare: Stieg Larssons deckare skördade framgångar utomlands och Malin Åkerman kallades Hollywoods nya Cameron Diaz.

Årets kändisbarn: Suri Cruise

Mini-fashionistan Suri, 2,5 år, har garderoben full av märkeskläder och skor som specialdesignats för henne. I år fick hon dessutom en helt egen lägenhet för alla sina leksaker.

Bubblare: Brad och Angelina fick tvillingar, sålde bilderna för rekordsumman 118 miljoner kronor och gav allt till välgörenhet. Madonnas adoption av sonen David blev äntligen klar. Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Jessica Alba, Christina Aguilera, Halle Berry och Nicole Richie var förstagångsföderskor.

En fastspänd Britney förs bort efter sitt sammanbrott. Några månader senare vinner hon priser på MTV-galan.

Årets comeback: Britney Spears

I januari följde världen Britneys definitiva sammanbrott när hon rullades in i en ambulans, fastspänd på en bår. Hon förlorade vårdnaden om sönerna, och om sig själv; pappa Jamie blev hennes förmyndare. Efter en lång väg tillbaka ser framtiden ljus ut. Nya skivan ”Circus” kan slå alla hennes tidigare säljrekord, hon ser ut att må bättre än på länge och hon har börjat återuppbygga relationen med barnen.

Årets tragedi: Jennifer Hudson

Jennifer Hudson, som i somras följde upp Oscars-belönade skådisdebuten i ”Dreamgirls” med en roll i storsuccén ”Sex and the city”, hamnade mitt i en mardröm mot slutet av året. Den 24 oktober sköts hennes mamma och bror till döds i mammans hem. Stjärnans systerson, den 7-årige Julian King, hittades några dagar senare död i en bil. Systerns exmake, William Balfour, åtalades för trippelmordet i men nekar i skrivande stund.

Årets kändispar: Lindsay Lohan och Samantha Ronson

2008 blev Lindsay drogfri, började använda trosor och lade männen på hyllan, men det faktum att hon fann kärleken i en kvinna är tillräckligt kittlande för att göra varje steg hon tar till nya krigsrubriker.

Bubblare: Evighetssåpan om Linda Rosing och Fadde malde vidare. Camilla Läckberg och Martin Melin flyttade ihop och väntar nu sitt första barn tillsammans. Måns Zelmerlöw och Marie Serneholt fann varandra.

Årets kärlekstrassel: Madonna och Guy Ritchie

I november meddelade Madonna och Guy att de skulle skiljas, och det faktum att det inte fanns något äktenskapsförord fick många att förutspå en snaskig rättsprocess. Men förhandlingarna var snabbt avklarade. Guy, som tidigare sagt att han inte ville ha en krona, fick 592 miljoner kr av frugans förmögenhet.

Bubblare: Pink skilde sig från Carey Hart och skilsmässolåten ”So What?” blev en superhit. Charlotte och Nicola Perrellis äktenskap sprack strax efter hennes flopp i schlager-EM. Hugh Hefner dumpade sina tre flickvänner till förmån för ett tvillingpar.

Årets skandal: Sharon Stone om Kinas karma

70 000 människor dog i en jordbävning i Kina i maj. En vecka senare deklamerade Sharon att katastrofen berodde på Kinas karma efter landets behandling av Tibet. Drygt tusen kineser stämde Stone på 8,5 miljarder kronor och Dior sa upp hennes feta reklamkontrakt.

Bubblare: Kristin Davis spelar pryda Charlotte i ”Sex and the city”, men i år dök privata sexbilder som sades föreställa henne upp på nätet. Heather Locklear arresterades efter att ha kört bil påverkad av piller, Boy George fälldes för att ha kedjat fast en norsk manlig eskort i sitt hem, David Duchovny bekände att han var beroende av internetporr och Amy Winehouse var Amy Winehouse.

Årets svenska nytillskott: Björn Gustafsson

Blev stjärna över en natt i Melodifestivalen, på ett sätt som inte skådats sedan Carolas genombrott. Och då var han ändå bara tänkt som pausfågel.

Bubblare: Johan Palm orsakade Beatles-hysteri i ”Idol” och ingen över 15 år förstod nånting. Den nya ”Idol”-juryn var lätt att älska, och ”Färjan”- Håkan satte spritindränkta hjärtan i brand.

Årets bröllop: Lisa Persdotter & Charles Simonyi

Ungerskamerikanske miljardären Charles fann en svensk (och 32 år yngre) Lisa för själen. De gifte sig under överdådiga former i Göteborg – och alla bröllop som har både Bill Gates och Ace of Base-Ulf på gästlistan fascinerar.

Bubblare: Runar Sögaard gifte sig också med en superkrösus, Jessica Karlsson, och sålde bilder till högstbjudande.

Årets dubbelnatur: Beyoncé/Sasha

Beyoncé hårdlanserade sitt alter ego Sasha Fierce, som vågar klä av sig och dansa sexigt medan Beyoncé är jordnära och bara vill vara mysig. Ett madonna/hora-komplex i nytappning och en smidig lösning för en artist som inte vill prata om sig själv: hitta på någon!

Bubblare: Britney började prata med brittisk accent veckorna före sammanbrottet. 

Årets förlust: Heath Ledger

En av sin generations mest begåvade skådespelare dog den 22 januari, 28 år gammal, och lämnade treåriga dottern Matilda efter sig. Vid tiden för sin död sammankopplades han med skådespelerskan Mary-Kate Olsen. Hans sista roll, som Jokern i Batman-filmen ”The dark knight”, hyllades unisont. Filmen hade premiär ett halvår efter hans död och blev en nästan ofattbar framgång.

De lämnade oss också 2008: Paul Newman, Esbjörn Svensson, Mona Seilitz, Agneta Bolme Börjefors, Lennart Swahn, Olov Svedelid, Stig Olin, komikern Bernie Mac och författaren och ”Cityakuten”-skaparen Michael Crichton.

Årets hjärtefråga: Hollywood slöt upp som en man bakom Barack Obama.

Årets återförening: Hela ABBA samlades på ”Mamma Mia!”-premiären.

Årets klackar: Victoria Beckham —?skyhöga stålspröt, eller på ett mystiskt sätt försvunna.

Årets begynnande flint: Nu vet vi varför Naomi Campbell brukar ha lugg.

Årets stjärtchock: Mat-Tina gick från jättegott till jättehot med sin medverkan i”Let’s dance”, och hennes flygande stjärtblottning befäste den otippade sexsymbolstatusen.

Årets kassa-ko: Madonna drog in 2,4 miljarder kr bara på årets turné – det är världs-rekord. Mu!

Årets gåva: När Annika Lantz fyllde 40 fick hon ett fint halsband av Timo Räisänen. Det var först när hon satt det på sig i direktsändning som han berättade att det var en piercingring, som dinglat i hans mellangård, som hängde i kedjan.

Årets överlevare: Christina Applegate drabbades av bröstcancer och opererade bort båda brösten.

Årets hajp: Haussen runt ”Sex and the city”-filmen nådde nästan ”Sagan om ringen”-proportioner (men Carrie jagade vigselringen istället för härskarringen, och ”Sex and the city”-lajvarna flyttade rollspelen från skogen till krogen).

Årets schlagerchock: Förhands-favoriterna floppade: Carola och Andreas Jonsson åkte ur i Andra chansen. Ainbusk singers, Patrik Isaksson och Niklas Strömstedt tog sig inte ens dit.

Årets Youtube: Rikard Palms felsägningar i Rapport har sammanlagt setts av dryga miljonen på Youtube. Earth cake! Pänälååpe Krus!

Årets fejd: Katrin Zytomierska anklagade på sin blogg Marcus Birro för att vara judefientlig och ett galet fyllo. Han krävde att hon skulle få sparken från TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM