18 efterfest-ögonblick från schlagern att minnas

Torbjörn Ek avslöjar hur det går till på de vilda festerna

NÖJE

Hångel, champagne och groupies. Under sex veckor är Melodifestivalens efterfester Sveriges hetastepartyn. Klicks schlagerbloggare Torbjörn Ek har varit på 18 efterfester – den ena galnare än den andra.

Här avslöjar han om hur det går till på de vilda partajen.

Torbjörn Ek, schlagerbloggare.

SVT och skivbolagen vill gärna tona ner det vilda festandet, men jag skulle ljuga om jag inte erkänner att det kan gå vilt till. Efter tv-sändningen släpper alla spänningar och när skivbolagen beställer in champagne får artister och andra inblandade äntligen tillfälle att släppa loss. På efterfesten talar de ut och blir sams eller skäller ut och blir mindre sams. De får äntligen tillfälle att stjäla den där kyssen som trånats efter, eller inleda flirtar man aldrig kunnat tänka sig. Här röjs det på dansgolvet, eller så surar man efter dåliga resultat. Jag har exempelvis sett Carola ragga på dansgolvet. Fått sexuella inviter från låtskrivare. Varit med när en yrvaken Martin Rolinski försökt avstyra petting utanför hotellrumsdörren klockan 05.00 på morgonen. Jag har sett artister inleda kvällen med att dansa på borden och avsluta så knöktankade att de fått hjälpas till sina hotellrum.

Jag älskar att vara kvar ända till slutet, tidigt på morgonen efter kvällen före. För mig är just det hela grejen. Att få ta ett järn med Tess Merkel. Dansa loss i en bugg med Linda Bengtzing. Kära ner sig i Caracolorna eller bara berätta för Henrik von Zweigbergk hur vacker hans fru, skivbolagschefen Camilla Bjering, är. Jag har varit med när artisterna bokstavligen klättrat på väggarna, strippat, sprayat ner varandra med skumpa, mötts tätt intill på dansgolvet eller moonat för intet ont anande förbipasserande.

I mycket är Melodifestivalen som en Finlandskryssning (fast med jäkligt bra karaoke). Ombord på schlagerbubblan kan man ragga fritt. När man fått sig en Minttu för mycket får man hjälp till hytten så att man kan sova ruset av sig. Dagen efter väntar frukostbuffén och så fort man klivit iland är det mesta bortglömt – det som inte hamnat i min schlagerblogg, vill säga.

FAKTA

Efterfest-listan (Utan inbördes rangordning)

1 ATT FIRA ELLER INTE FIRA

Båda Idolpojkarna Måns Zelmerlöw, 22, och Sebastian Karlsson, 24, tog sig vidare till final från deltävlingen i Örnsköldsvik 2007. De forna vännerna firade knappast tillsammans. Medan Sebastian gick och la sig tidigt klättrade Måns upp på ett ståbord och röjde hela natten. Vartefter släpptes slipsen lös och knapp efter knapp knäpptes upp tills han blottade hela bringan till alla tjejers och vissa killars förtjusning.

2 OTIPPAD VÄNSKAP

När Frida Muranius, 27, sent på natten stämde upp i en a cappella-version av sin ”Dunka mig gul och blå” övertygade hon Ainbusks Josefin Nilsson, 39, att hjälpa till. Det blev en svettig duettsång mellan Skånetösen och Gotlandsprimadonnan som verkligen fann varandra på efterfesten i Linköping 2008.

3 EN FULLMÅNE FÖR MYCKET

Camilla Brinck, 34, fick sin vän att visa hela fullmånen bakom min rygg på efterfesten i Nyköping 2007. Camilla som tävlade i Melodifestivalen 2005 var det här året med på hela turnén som publikuppvärmare och gjorde sig känd som galnast på efterfesterna.

4 LA ENGFORS MODEBLUNDER

Både Carola, 42, och Linda Bengtzing, 34, använder sig gärna av Rickard Engfors som stylist. Inte helt lyckat alla gånger. På efterfesten i Globen 2007 kom de i likadana klänningar. La Engfors lär ha fått på nöten av La Carola efteråt.

5 STAGEDIVANDET FRÅN DJ-BÅSET

Grabbarna i The Ark hade lite olika sätt att fira segern på. Leary, 31, tog över DJ-båset både efter deltävlingen och Globenfinalen. Ola Salo, 31, nöjde sig inte med att vända plattor. Han klättrade på bord, klängde på väggarna och stagedivade från DJ-båset för att direkt efteråt leda congadans.

6 ANDREAS JOHNSONS CHAMPAGNEHÄMND PÅ SANNA

När Sanna Nielsen, 24, gick vidare till Globen med ”Empty room” från delfinalen i Västerås 2008 kom hon extra sent till efterfesten. Vi på Aftonbladet ville först låta konkurrenterna Carola, 42, och Andreas Johnson, 38, gratulera Sanna till sina fem plus med en t-shirt och en flaska skumpa. Andreas såg sin chans till lite snabb hämnd, skakade rejält och fullkomligt dränkte Sanna i den klibbiga vätskan. Sanna försökte hålla minen men ska ha blivit fullkomligt vansinnig. Hon drog sig tillbaka till hotellrummet för att byta kläder och fixa håret ännu en gång. En reporterkollega fick sms från Sannas presskontakt: ”Inte kul. Synd att Sanna inte kunde få vara ensam om glädjen att få fem plus.”

7 PARTYPINGLAN BYTTE TILL HOTELLRUMSMYS

2006 festade Sonja Aldén, 31, (då under namnet Sonya) på så många efterfester hon bara hann med under hela turnén. Med ett champagneglas i handen dansade hon mycket och gärna med schlagercirkusens största leende på läpparna. Året efter valde hon en helt annan framtoning. Balladen ”För att du finns” uppmanade inte direkt till fest och Sonja valde oftare hotellrumsmys än skumpasprut på dansgolvet.

8 HANNAS HETA HÅNGEL – MED LARS-ÅKE WILHELMSSON

Hannah Graaf, 30, hade både syrran Magdalena och bästa vännen, kändisfrisören Bobby Oduncu, med sig på efterfesten i Leksand – och tur var väl det. Hannah hade så många minnesluckor på morgonen efter partajet att hon var tvungen att tokläsa alla tidningar och schlagerbloggar för att veta vad som faktiskt hade hänt. Till exempel att hon skojvänslats med Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, 50.

9 IRMA BÖNADE OM EFTERFEST

Blanda inte ihop Irma Schultz Keller, 43, med den lågmälda musik hon sjunger. På efterfesterna i Jönköping och Nyköping 2007 var hon snabbt upp på dansgolvet, sjöng med i allt från ”Jag ljuger så bra” till Snoop Doggy Dogg och när barerna stängde på hotellet nästintill bad hon om att någon skulle ordna efter-efterfestenfest. Hennes sångpartner Uno Svenningsson, 49, höll en något lägre profil med en öl i baren.

10 BITTER UGGLA ÅKTE HEM DIREKT

Magnus Uggla, 54, höll knappast tillbaka sin bitterhet när han åkte ur andra chansen i Nyköping 2007. I stället för att vara med på efterfesten satte han sig demonstrativt i en bil direkt efter förlusten och åkte hem till Stockholm.

11 PUDLARNA LEVER ROCKMYTEN

Pudelfrissorna i The Poodles gör allt för att leva upp till myten om rock’n’roll. De röjer hårdast hela Melodifestivalsveckan, allra helst i kombination med egna spelningar i mörka klubblokaler. Resultatet? Bakfulla pudlar som på repen gömmer sig bakom kolsvarta solglasögon. Öl, öl och åter öl är receptet för en lyckad pudelfest. Kläder är däremot inte lika viktigt, så när Jacob Samuel, 39, blev av med sin tröja på efterfesten i Göteborg 2008 fixade han snabbt en ny med hjälp av toalettpapper.

12 ALLT ÄR TESS FEL

Dansdivan Tess Merkel, 38, var inte själv på scenen 2008. I stället koreograferade hon Ola Svenssons nummer och blev en självklar mittpunkt på efterfesterna. Drinkar, järn och röj på dansgolvet resulterade snart i uttrycket på allas läppar dagen efter: – Allt är Tess fel!

13 NORDMAN: SKUMPA SMAKAR SOM KRÄK

”Smakar äckligt som satan. Som kräk!”. Både i Karlskrona och Kiruna 2008 beställer skandalmanagern Micke Brinkenstjärna in skumpa till Nordman. Håkan Hemlin diggar inte lyxdrickat. Han sprutar ner alla omkring med bubblet och övergår själv till en flaska öl.

14 CAROLA BILDAR BAND...

Sent sent efter andra chansen i Kiruna 2008 hitta Carola och Andreas Johnsons flickvän Lisa Knapp instrument och bestämmer sig för att bilda band. De överröstades som tur var av schlagermusiken i högtalarna.

15 ... OCH BLIR ORDLÖS

Tomas Andersson Wij ägde efterfesten i Västerås 2008 när han stämde upp i sin version av Carolas ”Evighet”. Schlagerdivan själv försökte göra honom sällskap men hade till stor del tydligen redan glömt texten. Eller kanske bara tittat djupt i champagneglaset?

16 BENGTZING OCH SNYGG-ERIK

Under tidig vinter 2008 ryktades det om ett förhållande mellan Erik Segerstedt och Linda Bengtzing. På efterfesten i Karlskrona var E.M.D. på plats och de forna turturduvorna sågs länge sitta försjunkna i ett allvarligt samtal, men Linda fick inte nattligt sällskap. Erik vände åter till sitt hotell och Linda fick sova ensam.

17 SJÖSLAG PÅ BJÖRKMANS RUM

Efterfesterna tar ju slut. För den innersta kretsen kring Christer Björkman betyder det sällan att festandet slutar. Ofta bjuder han och maken Martin Kagemark in till efter-efterfesten-fest på sitt hotellrum. Hit är aldrig journalister välkomna och har man över huvud taget anknytning till medierna tvingas man svära på att aldrig berätta om festerna. Björkman brukar hävda att det är lugna tillställningar där man för stilla samtal. Bilder från ett sjöslag där rummets glasbord krossades i tusen bitar säger nåt helt annat. Björkman var inte glad när bilderna läckte ut till Dagens Media.

18 HÄMNDEN BLEV EN HIT

Caracolas låtskrivare blev småputt när jag kallade deras låt för Hubba-Bubba. Hämnden kom snabbt – och väldigt sött. På efterfesten i Kiruna fick jag en cd med den specialskrivna låten ”The tuggummi song”. Jag klippte ihop lite schlagerbilder till en musikvideo. Veckan efter laddades den ner över 6 000 gånger från låtskrivaren Henrik Bies sajt. Hade nedladdningarna registrerats skulle den ha toppat försäljningslistan.

ARTIKELN HANDLAR OM