Vakna, ”Idol”-gänget – ni är coverartister

Läs Alex Schulmans krönika

NÖJE

Är ”Idol”-Amanda och ”Idol”-Daniel ett par? Den mest skönsjungande falsksångaren i landet sägs ha ihop det med en man som helt utan ironiska blinkningar går runt med en kaptensbindel på sin ärm.

Tand för tunga Daniel Karlsson och Amanda Jenssen vill inte prata om sitt privatliv – de vill prata om sin musik. Vilken musik? Marie Picasso "gör inte press". Det här är människor som tror att de får stjärnstatus så fort de har härmat en stjärna.

Det är udda, det är spännande. Det vill man gärna veta mer om. Den snaskiga farbrorn inom mig förväntar sig genast att se dem i morgondagens kvällstidningar ligga i en hotellsäng som John och Yoko och berätta hur mycket de älskar varandra.

Men det blir ingen sängbild. Varför? Jo, därför att Daniel och Amanda har meddelat att de inte talar om något annat än sin musik i media. De varierar sina formuleringar, men budskapet har varit detsamma under hela den här veckan: ”Vi talar bara om vår musik.” Hade detta varit 90-tal hade jag tänkt: Que?!!

Sin musik? Vilken musik? Vi har ju för helvete att göra med coverartister!

Två människor som varje fredag får i uppgift att härma etablerade artister.

Och jag undrar så klart hur de hade tänkt sig detta. Vilken typ av frågor skulle de vilja ha om sin musik? ”Jaha, ’Idol’-Daniel, du sjöng Live and Let Die. Var den svår att härma? Jaså, den var det, vad spännande. En fråga till om din musik: När skrevs låten? Jaså, det var så sent som 1980, alltså. Det kunde man inte tro. En sista fråga om din musik, bara, och sen får du gå. Vem skrev låten? Paul McCartney, aha. Det var som fan. Men då så, Daniel, då tackar vi dig för att vi fick ställa några frågor om din musik.”

Det finns något djupt provocerande i detta, inte sant? Vi har uppenbarligen att göra med människor som tror att de har Justin Timberlake-status bara för att de härmat honom en gång i teve. Plötsligt är idolerna larger than life och de tänker inte tanken att det är nu de har chansen att nå ut, för om sex månader är de inte längre intressanta.

Men så tvingar jag mig att tänka gladare tankar. Kanske är det bara Daniel och Amanda som är lite konstiga. De andra idolerna fattar nog grejen. Så slår jag upp en tidning och läser: ”Marie Picasso gör inte press i veckan.”

Hon gör inte press! Så kunde konstnären Picasso kanske säga. Men inte coverartisten Picasso.

ARTIKELN HANDLAR OM