”Vi är makthavarna”

Tom Cruises märkliga scientologi-video cirkulerar på nätet

1 av 4
Filmen ska ha spelats in i och med att Tom fick en utmärkelse från scientologernas högste ledare.
NÖJE

Han var länge en av Hollywoods mäktigaste män, men de senaste årens soffhoppande och bisarra uttalanden har fått såväl fans som filmbolag att dra öronen åt sig.

Nu cirkulerar stjärnans märkliga scientologi-video på nätet och framgångssagan Tom Cruise har fått sig ytterligare en törn.

I maj 2005 hoppar en nyförälskad Tom Cruise hysteriskt skrattande upp och ned i soffan hos talkshowdrottningen Oprah Winfrey, 53. Många undrade då om alla getterna verkligen var hemma, men ”soffhoppar”-incidenten är ingenting mot de senaste märkligheterna i filmstjärnans liv.

Efter videoklippet som nu cirkulerar på nätet, där Tom Cruise, 45, predikar om scientologins förträfflighet börjar allt fler ifrågasätta stjärnans omdöme.

”Vi kan sluta fred”

– Vi är vägen till lycka. Vi kan sluta fred och ena kulturer, skanderar Hollywood-stjärnan exalterat, får hysteriska skrattanfall och gör flera konstiga uttalanden.

– Är man scientolog och kör förbi en olycka, gör man det inte som alla andra. _Man vet att man måste göra något, för man veta att man är den enda som verkligen kan hjälpa till, säger han också.

Inspelningen ska ha gjorts i samband med att Tom Cruise för några år sedan fick en utmärkelse från scientologernas högste ledare.

– Det som visas på internet är en piratkopia och en nedklippt version av ett tre timmar långt inslag, säger kyrkan i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vill stoppa videon

Skådespelaren ska enligt nyhetsbrevet Bang vara topp tunnor rasande över att fil

men läckt ut, och scientologkyrkan ska ha försökt stoppa dess framfart på nätet. Flera sajter, bland annat Youtube, tog bort den efter påtryckningar – men lika snabbt poppade nya versioner upp.

”Det är lätt att förstå att scientologerna vill ta bort videon. Tom Cruise verkar närmast fanatisk i sin övertygelse”, skriver sajten Gawker som vägrar vika sig och ta bort klippet, trots hot om rättsliga åtgärder från kyrkans juridiska ombud.

Listan på Hollywood-kändisar som sägs vara scientologer är lång och innehåller namn som Nicolas Cage, 44, Priscilla Presley, 62, John Travolta, 53, Will Smith, 39, och hans fru Jada Pinkett Smith, 36. Men den kanske störste förespråkaren av dem alla är Hollywoods ”golden boy” Tom Cruise, som har varit känd anhängare av rörelsen sedan början av 90-talet.

Näst högst i rörelsen

I den häpnadsväckande videon säger trebarnspappan att han vill sprida scientologernas budskap, och Toms osammanhängande monologer påminner närmast om en ledares tal till sina anhängare. Nyligen kom också en avslöjande biografi av författaren Andrews Morton som påstår att Tom Cruise är näst högst i rörelsens hierarki, något kyrkan själv förnekar.

– Mr Cruise är medlem i scientologförsamlingen och har vare sig någon officiell eller icke-officiell roll, heter det i ett uttalande.

Attackerade shields

Det här är inte första gången filmstjärnan är i blåsväder på grund av sitt engagemang i den nyreligiösa rörelsen. För tre år sedan attackerade han skådespelerskan Brooke Shields, 42, för att hon ätit antidepressiv medicin mot sin förlossningsdepression, Tom menade att medicin inte kunde få henne frisk. Hösten 2006 sa Paramount Pictures upp sitt avtal med den trefaldigt Oscarsnominerade filmstjärnan. ”Hans uppträdande den senaste tiden accepteras inte av Paramount” sades det i ett uttalande.

Men eftersom Tom är scientolog kan han göra precis vad som faller honom in, i alla fall enligt honom själv:

– En scientolog är någon som kan titta på världen och verkligen se hur saker är. Inte bara titta på den och se den – utan kunna vara effektiv och göra någonting åt den. Och vara någon som inte ber om tillåtelse att få göra det. Varför be om tillåtelse? Vi är makthavarna, skanderar Tom exalterat i videon som sprids likt en löpeld på nätet.

Mirja Lundqvist