Blondinbella till sjukhus

”Trodde jag skulle dö av smärta”

NÖJE

Hon planerade att tillbringa kvällen med Sveriges kändiselit.

Istället fick Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, 18, spendera kvällen på akuten – med en sprucken cysta.

– Jag trodde att jag skulle dö av smärta, skriver hon på sin blogg.

Foto: Magnus Sandberg
Isabella "Blondin-Bella" Löwengrip.

Det var bara några timmar kvar till Polar Music Prize.

Succébloggaren stod och förberedde sig som bäst när smärtan kom.

– Jag stod i badrummet ena sekunden och gjorde mig ordning inför Polarpriset men någon sekund senare så låg jag ned på golvet och knappt kunde röra mig, kröp till mobilen och fick tag på Nils och han åkte hem och så åkte vi in till akuten, skriver hon på sin blogg.

Sprucken cysta

På sjukhuset konstaterade en läkare att en cysta på äggstocken hade spruckit.

– De sa att det finns två olika sorters cystor. En som det kommer vatten ur och en blod, om det är blod så måste jag åka in igen i natt och ta bort den, skriver hon.

Aftonbladet har förgäves sökt Isabella Löwengrip.

FAKTA

Cysta på äggstockarna

Kvinnans äggstockar (ovarier) har flera funktioner, de utvecklar ägg och de producerar hormoner.

Vid äggutveckling och hormonbildning bildas vätskefyllda hålrum - så kallade folliklar eller cystor. De är alltid godartade och försvinner av sig själva efter en tid. Det kan också bildas fasta knutor, som utvecklas under flera år, som inte försvinner av sig själva.

Hur känns cystor på äggstockarna?

Vattenfyllda cystor som mäter upp till 2-3 centimeter i diameter är normalt förekommande och ger i regel inte alls några besvär. Men blir de mycket stora, kan de ge sig till känna genom smärtor, ömhet vid samlag eller oregelbundna blödningar.

Hur behandlas cystor på äggstockarna?

Om man upptäcker en vattencysta hos en ung kvinna, gör man vanligen ingenting annat än avvaktar tills cystan försvinner av sig själv. Om den emellertid finns kvar under en längre period och är större än 4-5 centimeter i diameter - eller om man hittar en sådan knuta hos en något äldre kvinna - rekommenderar man s.k. laparoskopi (titthålskirurgi) eller operation för att ta bort cystan och de närmaste delarna av äggstocken. Man kan ta bort hela den ena äggstocken och även delar av den andra utan att detta behöver påverka den nödvändiga hormonproduktionen och menstruationerna.

Källa: Netdoktor.se

ARTIKELN HANDLAR OM