”Därför förstorar vi våra läppar”

NÖJE

Nya flugan? En anka. Fler och fler skaffar allt större läppar.

Klick! har granskat kändisarnas senaste, uppblåsbara, trend.

Ägare till ett par smala läppar? Grattis. Då kan du känna dig originell. De senaste åren har ankmunnen fått ett närmast explosivt genomslag.

Och den syns på alla från artister och modebloggare till programledare och Stureplansprofiler.

Med åldern blir läpparna smalare när de förlorar i volym. Men det är knappast pensionärer som opererar sig. Bloggerskan Alexandra ”Kissie” Nilsson, som bara är 18 år, förstorar sina läppar med jämna mellanrum - och gör dem bara större och större.

Trendanalytikern Cay Bond tycker att opererade läppar är det fulaste som finns. Och att det är sorgligt att så många får ett liknande utseende.

– Det går emot trenden med autencitet och originalitet, säger hon till Klick!

Jakten på större fylligare läppar är knappast ny. Tidningarna har länge svämmat över med tips på hur man plumpar upp sin mun.

På 1980-talet var svaret ljusa läppstift, på 90-talet dominerade läppennan.

Och sedan gjorde som bekant fillers som Restylane och Juvéderm intåg på skönhetsmarknaden.

Men uppblåsbara munnar har inte alltid varit på modet.

På 1920-talet var stumfilmsstjärnan Gloria Swanson med sina smala, mörkmålade amorbågar stilikonen.

FAKTA

Vad är Restylane och botox?

Restylane/Perlane är en svensk produkt som introducerades på skönhetsmarknaden 1996. Det geléaktiga ämnet, en hyaluronsyra, består av sockerlösning och injiceras efter en tandläkarbedövning som utfyllningsmaterial i läpparna. Ämnet stannar inte i kroppen utan försvinner med urinen efter omkring 6 till 12 månader.

Botox (botulinumtoxin) är ett kraftigt muskelförlamande gift som är sex miljoner gånger giftigare än skallerormsgift. Botox injiceras imusklerna under huden och blockerar nervimpulserna till de områden som injicerats, vilket får huden att slätas ut. Används inom sjukvården mot bland annat tics och svettningar. Sägs hjälpa mot svår migrän. Kräver regelbundna injektioner med 3–6 månaders mellanrum.

ARTIKELN HANDLAR OM