’Han slutade dricka efter olyckan’

Maria Montazami om mardrömsmidsommaren

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Maria älskar svenska högtider och tar fasta på traditionerna.
NÖJE

I år blir midsommarhelgen lugn för Maria Montazami och hennes man Kamran.

Men ärret på hennes ben vittnar om den gång då firandet fick en dramatisk vändning.

– Jag spenderade hela natten på akuten, berättar Hollywoodfrun för Klick!

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Oftast har Maria hela familjen samlad under midsommar, men i år firar hon med sin mormor, mamma och lillebror i Bollnäs. Maken och barnen kommer senare i sommar.

Maria Montazami, 44, trär en blomspäckad krans över sitt ljusa filmstjärnesvall. Hollywoodfrun har just korsat Atlanten för att spendera sin midsommarhelg på svensk mark. Hon älskar allt som hör högtiden till – och har fortfarande traditionerna i benmärgen. Ringdans och snapsvisor är ett måste. Även prinskorv och matjessill.

– Och så ska man vara riktigt svenskt klädd. Ha blommor i håret, helst träskor på fötterna. Jag vet inte hur många par träskor vi har i garaget, säger hon.

Visst lever svenskan lyxliv i Los Angeles. Men en särskilt glamourös helg blir det inte. Maria ska nämligen fira midsommar i sin mormors handikappanpassade lägenhet i Bollnäs. Både mamma Anita och lillebror Christian är på plats, medan barnen kommer till Sverige med sin pappa Kamran först efter skolavslutningen.

– Vi är alltid samlade annars, så det blir ju lite annorlunda i år. Jag älskar att vara hos mormor, hon är världens finaste. Det som är så bra med mig är att jag kan ta mormors saker och piffa till dem så det ser ut som en svit på Grand Hôtel. Jag är jätteduktig på att dekorera mat också. Jag gör så att allting blir en fest, säger Maria Montazami.

När hemmafrun gräver i minnesbanken efter midsomrar kommer alla barndomsfiranden i Sollefteå fram. Även gamla flörtar blixtrar förbi, de ”gulliga killar” som Maria träffade under danskvällarna på Hambologen i Hälsingland. Och obligatoriska tonårsfyllor hemma i Västerås, förstås.

– Jo, även jag har legat och kräkts i buskarna. Jag har mått urdåligt och sagt ”aldrig mer”, säger Maria Montazami och skrattar.

I dag har blondinen från Västmanland över fyrtio midsomrar att blicka tillbaka på. Men en sticker ut mer än andra. Ett minne som Maria bär med sig överallt, vare sig hon vill eller inte.

Det yttrar sig genom ett fyra centimeter långt ärr på smalbenet.

Maria med Kamran.

En junikväll för femton år sedan hade paret Montazami bjudit in till stor midsommarfest hemma i Kalifornien. Flera svenska kompisar var på plats för att njuta av buffén, dansa kring stången och stämma upp i ”Helan går”.

– Det var Kamrans första midsommarfirande. Han var så himla glad och delade ut svensk nubbe till alla, säger Maria.

Vid tvåtiden på natten drog gästerna igång en lek, där de tävlade om att skicka ner varandra i poolen utanför huset. Maria skrattade högt när maken Kamran skulle kasta henne i jacuzzin. Tills något plötsligt gick väldigt fel.

– Olyckligtvis slog jag smalbenet på poolens cementsäte när han slängde i mig, eftersom jag är så lång. Det var jättehemskt, säger Maria.

Såret på hennes smalben såg otäckt ut, med ett jack så djupt att skelettet blottades. Midsommarfesten blåstes tvärt av – och värdparet skyndade sig till akuten.

Medan andra drömde om framtida kärlekar, med sju blommor under kudden, fick Maria Montazami spendera sin midsommarnatt på sjukhus. Både maken Kamran och bästisen Lotta fanns där som stöd.

– Kamran var alldeles förskräckt. Jag blev naturligtvis inte arg, för han gjorde det ju inte alls med flit. Han tycker fortfarande att det är pinsamt, jag får inte ens påminna honom om den historien.

Alla tre kunde åka hem redan morgonen därpå, till barnen som väntade med Lottas föräldrar. Maria berättar att läkaren var skicklig och lyckades rädda benet från fula ärr. Men visst finns ett litet märke kvar som minne. Och svensk nubbe vill Kamran aldrig smaka igen.

– Han har nästan helt slutat att dricka alkohol efter den här händelsen. Om vi är på fest dricker han aldrig mer än två små öl. Jag tror faktiskt att Kamran fick ett litet men efter olyckan. Han är ju inte alls den våldsamma typen och hade otroligt dåligt samvete, berättar Maria Montazami.

FAKTA

Marias snapsvisa

Maria Montazami ska delge oss sin bästa snapsvisa – men den sitter långt inne.

 – Om jag skulle rekommendera en snapsvisa så är blir det den där om taxen. Taxen den har inga ben... nej, fyra ben är det ju! Vad sa jag, två? Inga ben sa jag, haha.

Kom igen nu!

– Jaja, okej. Taxen den har fyra ben... eh... fasiken, jag har glömt! Det ska vara någon med två ben. Och då är det ju säkert människan.

Till sist lossnar det, och här kommer den. Maria Montazamis snapsvisa:

– Taxen den har fyra ben, människan har två, nubben den har inga ben men det går ändå!

Marias midsommarmat

Prinskorvar.

Matjessill.

Köttbullar.

God senap till

köttbullarna.

Färsk potatis.

Gräslök.

Vitt vin.

Favoritnubben

Akvavit.

Frida Hübenette Högberg