Hyllades som hjälte i Serbien

Så gick det sedan
för Rob Stewart

NÖJE
Rob Stewart.

Rob Stewart föddes 1961 i Toronto och drömde under uppväxten om en karriär som hockeyproffs. Han var på god väg att lyckas, men när han var 17 ådrog han sig en skada och förlorade ena njuren på kuppen.

Han tog istället universitetsexamen i engelska och latin gav sig samtidigt in på skådespelarbanan. Rollen som Nick Slaughter var en av hans första och han är fortfarande aktiv med främst med kanadensiska tv-roller på meritlistan. Även om karriären gått lite knaggligt.

Men det är hans medverkan i ”Tropical Heat” han är mest känd för – framför allt i Serbien.

Serien var nämligen en av få tv-serier från väst som sändes i landet under 90-talet.

För många serber blev ”Tropical Heat” en välkommen verklighetsflykt från den grå vardagen, präglad av politiskt kaos och FN-sanktioner. Vid den stora studentrevolten mot Slobodan Milosevic under 96-97 blev Nick Slaughter en något oväntad frihetssymbol.

Hans namn dök upp i grafitti på husväggar och användes med glimten i ögat i regimkritiska slagord, som ”Nick Slaughter som president” (vilket rimmar på serbiska).

Seriens kultstatus har fortsatt och i Belgrad finns flera barer och klubbar med ”Tropical Heat”-tema.

Själv hade Rob Stewart ingen aning om sin serbiska ikonstatus förrän 2008. Sommaren 2009 besökte han äntligen Serbien och fick en hjältes mottagande.

Klick!