Så gick det sen för fängelsekändisarna

NÖJE

Lindsay Lohan skakar galler.

Och vi är väldigt nyfikna på vilken riktning hennes ­redan ­skadeskjutna karriär ska ta när hon återvänder till den fria världen.

Klick! har bläddrat fram några lärorika prejudikat ur Hollywoods brottsregister.

Paris Hilton

Busen: Arvtagerskan Paris Hilton, 29.

Brottet: Gjorde sig för tre år sedan skyldig till rattfylla och hänsynslöshet i trafiken.

Straffet: Dömdes till 45 dagar bakom galler men behövde bara sitta av 23.

Så gick det sen: Rattfyllan gav knappast en guldkant på varumärket. Å andra sidan vet hela världen vet vem partydjuret Paris är efter fängelsedomen. Arvtagerskans brevlåda bågnar fortfarande av gräddiga inbjudningar – och hon tackar ja till de flesta. Igen.

’Lil Kim’

Busen: Rapartisten Kimberly ”Lil Kim” Jones, 36.

Brottet: Mened. Vittnade falskt i en rättegång om en skottväxling 2005.

Straffet: Fick avtjäna 10 månader i finkan året därpå.

Så gick det sen: Sångerskan gjorde uppmärksammad comeback efter frisläppandet, då hon dök upp på en MTV-gala som prisutdelare. Hon äntrade scenen i randig fångdräkt, svidade om till en galaklänning och skrek ”tjejen är tillbaka!” inför en jublande publik. Förra året sockrade hon meritlistan med ett medverkande i ”Dancing with the stars”.

Sean Penn

Busen: Skådespelaren Sean Penn, 49.

Brottet: Attackerade en fotograf förra året. Hade även gjort sig skyldig till misshandel 1987, då han gav sig på en statist i sitt filmteam.

Straffet: Dömdes i maj i år till tre års villkorlig dom och 300 timmars samhällstjänst. Han ska även genomgå 36 timmars vredesterapi. För misshandeln 1987 dömdes han till en månads fängelse.

Så gick det sen: Filmkarriären ebbade knappast ut för den då färske skådespelaren efter domen 1987. I stället kammade han hem två Oscarstatyetter, mängder av nomineringar och huvudroller i flera filmsuccéer. Får Sean en andra chans i filmbranschen nu? Återstår att se. Men högst troligt.

Martha Stewart

Busen: Livsstilsgurun Martha Stewart, 68.

Brottet: Tv-världens bullmamma gjorde sig skyldig till bedrägeri och ”förhindrande av rättvisan”, då hon vilseledde en brottsutredning om en uppmärksammad insideraffär.

Straffet: Fem månaders fängelse, lika många månaders husarrest, två års övervakning samt böter på 30 000 dollar. Straffet pågick över årsskiftet från 2004 till 2005.

Så gick det sen: Fick sin förmögenhet mångdubblad, eftersom aktierna i hennes företag steg dramatiskt medan hon skakade galler. Flera uppdrag väntade för Martha när hon avtjänat sitt straff. Bland annat som tv-värdinna i två serier och redaktör på ett medieimperium.

Michelle Rodriguez

Busen: Skådespelerskan Michelle Rodriguez, 32.

Brottet: Överträdande av villkorlig dom under 2007. Hon hade dömts till samhällstjänst efter en rattfylla men ljög om att ha fullgjort den.

Straffet: Sex månaders fängelse (som avtjänades i samma fängelse som Lindsay Lohan och Paris Hilton) samt 30 dagars samhällstjänst där hon i orange overall fick städa Los Angeles motorvägar.

Så gick det sen: Hennes rollkaraktär i ”Lost” blev som bekant dödad, men karriären sköt i höjden ett par år senare med en av huvudrollerna i mega­succén ”Avatar”. Nästa projekt för aktrisen är filmen ”Machete” som går upp på biograferna i oktober.

Nicole Richie

Busen: Mångsysslaren, Nicole Richie, 28.

Brottet: Rattfylla vintern 2006.

Straffet: Dömdes till fyra dagar i finkan sommaren därpå, men behövde bara sitta av 82 minuter.

Så gick det sen: Nicole lade tv-karriären med ”Simple life” på hyllan efter domen – men kammade hem desto mer på det privata planet. Numera har hon bytt rollen som hela världens partypingla mot den som trygg tvåbarnsmamma och fästmö till trallpunkaren Joel Madden. Paret väntar sitt tredje barn i november.

Robert Downey

Busen: Skådespelaren Robert Downey Jr, 45.

Brottet: Drogmissbruk och droginnehav. Erkände att han knarkat sedan åtta års ålder.

Straffet: Fick flera korta fängelsestraff mellan 1996 och 2001. I den senaste domen, 2001, fick han spendera tre år på rehabilitering i stället för i fängelse.

Så gick det sen: En vecka efter att han släppts fick han en roll i ”Ally McBeal” – och därefter rasade både storroller och statyetter över skådespelaren. Till exempel rodde han hem en Golden globe-vinst i år för sin insats som Sherlock Holmes.

ARTIKELN HANDLAR OM