”Jag behöver inget botox”

Agneta Sjödin om skilsmässan, comebacken och nya mannen

1 av 5 | Foto: Börje Thuresson
Agneta Sjödin är tillbaka i rampljuset.
NÖJE

Efter skilsmässa och timeout från rampljuset gör Agneta Sjödin comeback.

I rutan med ”Fångarna på fortet” —  och privat med en ny man: ­tv-producenten ­Robert Jönsson, 37.

Klick! fick en exklusiv pratstund med programledaren.

Agneta Sjödin, 43, är tillbaka där allt började. Eller det är inte hela sanningen, brunetten hade faktiskt gjort lite tv innan hon charmade oss ombord på Fort Boyard i början av 90-talet. Men det var tack vare TV4:s succéformat som programledaren och stjärnan Agneta tändes för mig, och säkert många andra. Ni minns väl helgkvällarna när man laddade med vickningschips och bänkade sig i sin soffa för att se Agneta och kompanjonen Gunde Svan, i dag 48, guida kändisar mellan celler och äventyr?

Nu gör Agneta comeback med samma program.

De nästan två decennier som förflutit sedan sist beskriver programledaren som underbara.

– Det finns inget jag ångrar­ ­eller vill klaga på. Jag tycker att mitt liv har utvecklat sig väldigt bra. Jag har haft 20 fantastiska år, ­säger hon.

Vi sitter vid köksbordet hemma i Agnetas vackra 20-talslägenhet i Nacka utanför Stockholm med var sitt glas obubbligt bubbelvatten (kolsyrepatronen i hennes sodastreamer börjar ge upp).  

Sist vi såg Agneta i rutan virvlade hon runt i ”Let’s dance”, ett program hon själv ledde de två första säsongerna. Många ­trodde att programledaren skulle vara med och slåss om vinsten, men efter bara fyra danser fick Agneta och hennes danspartner Tobias Karlsson, 34, chockartat lämna tävlingen. Det skrevs om hur knäckt stjärnan var, men så var inte fallet menar Agneta – som nu dessutom fått ett halvårs distans.

– Så här efteråt var det lite skönt att åka ut. Trots att alla är inställda på att ha kul så blir det allvar. Nu tycker jag att jag fick ut det bästa av ”Let’s dance”. Jag är väldigt stolt över mina fyra danser och jag fick många nya vänner. Jag vaknade till liv och fick komma ut och träffa folk.

Strax innan dansträningen drog igång gick nämligen Agneta och hennes ungdomskärlek Per Alkebäck, 45, skilda vägar efter fyra år tillsammans, varav tre som äkta makar. De träffades under gymnasietiden hemma i Hudiksvall, men när livet förde dem åt olika håll slöt de en pakt: är vi fortfarande singlar vid 35 gifter vi oss. Ett par år efter ”deadline” uppfyllde de löftet, men sommaren 2009 var äktenskapet över.

Strax efter skilsmässan ville inte Agneta kommentera uppbrottet men nu väljer hon att berätta vad som egentligen hände.

– Vi är absolut inte ovänner och det var en bra skilsmässa. Den var meningen, kan jag känna. Jag tyckte att vi fick en bra tid ihop och vi gav varandra bra saker. Men det som vi skulle lära oss av varandra var färdigt på något vis. Ibland kan man känna att man inte kommer längre.

Från 2007, strax efter att Agneta blev fru, och fram tills nu har hon haft en längre paus från rampljuset, förutom vinterns tv-dansande. Många är vi tv-tittare som undrat vart brunetten från Hudiksvall tog vägen.

Svaret är att Agneta lever två parallella liv. När den glammiga programledaren inte syns i tv befinner hon sig i sin andra, mindre kända, tillvaro: som författare.

Hittills har Agneta släppt fyra böcker och i sin ljusa hörnsoffa med utsikt över trädgården knåpar hon nu på sin femte. För att vara lycklig säger sig stjärnan behöva båda världarna.

– När jag skriver får jag gå in i en egen värld och allting utanför stängs av. För när man är ute och far och träffar mycket människor är det skönt att få gå in i sig själv och i det rummet.

Lika beroende av olika faser är Agneta när hon beskriver sitt sociala liv. Under och efter ”Let’s dance” hade hon en partyperiod och var ute mycket tillsammans med sin danskavaljer Tobias. Men när jag träffar henne har hon inte levt krogliv på flera månader.

– Jag är ingen ­typisk hemmatjej, men ­inte heller någon party­tjej. Men jag är nog mer hemma- än partytjej ändå, jag är ju kräfta. Trots att jag älskar att vara ute och resa så tycker jag att det är skönt att ha ett hem, ett skal att krypa in i.

Under våren och sommaren har Agneta fått utlopp för sin reslust. I april och maj var hon på olika utlandsresor och i juni spelades ”Fångarna på fortet” in nere i Frankrike.

– I sommar har jag bara varit ledig en vecka. Efter inspelningarna av ”Fångarna” har jag skrivit. Det är också för att jag inte vet vad som händer i höst. Kanske ska jag jobba med ett projekt, men det är inte helt klart och därför kan jag inte prata om det.

Det projekt ­Agneta inte får prata om är ”Förkväll”, som hon enligt envisa rykten ska ­leda ­sedan de tre forna program­ledarna lämnat sina stolar.

Men Agnetas sommar har inte bara präglats av jobb. Hon har även hunnit hitta en ny man.

– Jag träffar någon, avslöjar hon.

Mannen i fråga heter Robert Jönsson, 37, och är en flitigt anlitad tv-producent med säte i Stockholm som också var nere på Fort Boyard i somras.

– Ja, vi träffades på fortet, bekräftar ­Agneta.

Förhållandet är redan så seriöst att Robert umgås med hennes familj och vänner. Bland annat ­kikade paret på ­”Fångarna på fortet” tillsammans med ­Gunde och Agnetas dotter Maja, 12 (som hon har tillsammans med Niklas Strömstedt, 52) i förra veckan.

Ingen av dem vill dock berätta särskilt mycket om relationen.  

– Jag förnekar det inte. Men vi är inte så pigga på att prata om det, det känns privat, säger Robert till Nöjesbladet.

Men för Klick! berättar Agneta vad hon söker i en man rent generellt.

– Det är två viktiga saker: att det finns humor så att jag får ­skratta samt att det är en person som är trygg och stark i sig själv. Det är viktigt att det finns både yta och djup eftersom jag vill ha djupa, filosofiska diskussioner samt det galna och roliga.

– Jag behöver också någon som är rätt stark. Jag är stark och jag ställer rätt höga krav på mig själv och på folk runt omkring. Så det krävs en person som säger ”stopp, nu räcker det”, fortsätter hon.

Om det är någon som viker sig då?

– Då kör jag på, tror jag. Det vill inte jag, jag vill inte vara så. Jag vill utvecklas och vara en bra person och som inte köra på som en bulldozer hela tiden, säger hon med ett skratt.

Att Agnetas civilstatus numera är upptagen är dåliga nyheter för en drös yngre stockholmare. Ryktet säger nämligen att Agneta är hett villebråd bland 30-åriga män.

– Ja, men om man går ut på krogen i Stockholm så är där mest killar i 30-årsåldern. Så ja, det stämmer. De är de som kommer fram med komplimanger.

Är det många som raggar på dig?

– Ja. Vissa är kaxiga och ­vågar, men alla vågar ­inte komma fram. Jag har mest varit ute med Tobias och då går jag ut för att ha kul. Jag hänger inte i baren och spanar, men händer det så händer det.  

Sensommarsolen har just hittat fram och vi förflyttar oss ut på verandan. Dagsljuset avslöjar några grå slingor vid Agnetas tinningar, men programledaren räds inte att blåsa ut fler tårtljus varje år.  

– Jag är inte rädd för att bli äldre och jag tänker inte hålla på att jaga ungdomen.

Inget botox, alltså?

– Nej, dels tycker jag inte att jag behöver det. Jag har bra gener och bra hy. Jag tycker också att det är vackert med kvinnor som åldras naturligt och onaturligt om det blir för mycket lyft. Jag har inga synpunkter på dem som gör det, men det passar inte mig.

Skulle du aldrig kunna lägga dig under kniven?

– Man ska inte säga aldrig. Men om jag tittar på vem jag är så känns det inte riktigt som min person. Sedan kan saker förändras. Jag kanske får jättehängiga ögonlock och då kanske jag vill lyfta dem för att se piggare ut.

Trots sin ålder – eller kanske tack vare den – och rutinen och erfarenheten den för med sig är ­Agneta just nu het som lava inom showbiz. Det är inte bara den egna kanalen som överöser programledaren med erbjudanden. Även SVT har försökt värva en av Sveriges mest älskade tv-personligheter.

– Ja, det var några förfrågningar från SVT. Jag ser det som en stor ära när det kommer frågor därifrån. Men ”Dansbandskampen” var inget som jag kände passade mig. Jag gillar inte dansband, så det skulle kännas falskt att stå där. Det blir med Christine Meltzer i stället och det tror jag blir jättebra.

Men att Agneta skulle göra ”Fångarna på fortet” 2010 som visat sig bli en gigantisk tittarsuccé var det aldrig någon tvekan om. Hon tackade ja direkt hon fick frågan.

– Jag hade sagt till TV4 förut att det skulle vara skitkul att göra ”Fångarna på fortet” igen. Dels för att jag gjorde det i början av min karriär och dels för att det skulle vara så kul att jobba med Gunde (Svan) igen, så jag blev jätteglad när de frågade. Jag var så fylld av förväntningar men tänkte också ”tänk om det inte blir som förr”. Men jag tycker att det blev­ ­bättre. Om det går bra i december när resten av avsnitten sänds ­skulle jag gärna göra ytterligare en ­säsong. Det är bara så himla kul på fortet!

FAKTA

Mina FEM höjdpunkter i karriären

1. ”Fångarna på fortet”. För det gjorde jag i början av min karriär och det har varit så himla kul.

2. ”Faddergalan”. Det har varit en väldig upplevelse att få resa runt i länder och platser dit man aldrig skulle ha ­kommit annars.

3. Böckerna. Jag är stolt över alla mina fyra böcker.

4. ”Let’s dance”. Jag är nöjd att jag faktiskt kunde genomföra en quickstep.

5. ”Fångarna på fortet” 2010. Så har vi slutit cirkeln.

Mina kära kollegor

Adam Alsing från ”Tur i kärlek” (1991):

— Adam är snabb i hjärnan, väldigt smart och dessutom ödmjuk. Han är en bra partner att jobba med och har inget behov av att hävda sig.

Bengt Magnusson från ”Jakten på den röda rubinen” (1994):

— Bengt är en auktoritär. Jag har haft problem med att känna mig avslappnad eftersom jag tyckte att han är en tung journalist och jag bara en ung tjej. Med åren blev samarbetet bättre.

David Hellenius från ”Let’s dance” (2005):

— Vi har haft väldigt kul ihop, även privat. Han är inte bara rolig, utan också känslig. Och modig, som vräker ur sig saker som får folk att studsa. Det kan jag beundra och önska att jag också kunde göra.

Gunde Svan från ”Fångarna på fortet” (1992) och ”Gladiatorerna” (2000):

— Gunde är som min storebror, jag älskar honom och är jätteglad att han finns i mitt liv. Vi är väldigt connectade när vi jobbar, trots att vi inte har någon kontakt annars.

Fakta/Agneta Sjödin

Namn: Agneta Helena Sjödin. Ålder: 43. Bor: I en 20-tals­lägenhet i Nacka. Gör: Programledare och författare. Aktuell: Som programledare för ”Fångarna på fortet”, med en ny bok i april nästa år och deltagare i TV4:s ”Dansfeber”. Familj: Dottern Maja, 12, (med Niklas Strömstedt) samt nya kärleken tv-producenten Robert Jönsson, 37.

ARTIKELN HANDLAR OM