"Jag gick på premiärer i min mammas kläder"

Emma Watson om livet efter Harry Potter

Förmögen Emma Watson har tjänat över 100 miljoner kronor på ”Harry Potter”-filmerna och behöver aldrig mer jobba för pengar.
NÖJE

Elva år gammal blev hon stjärna över en natt som trollerigeniet Hermione.

Nu börjar ”Harry Potter”-sagan nå sitt slut och Emma Watson blickar framåt med ny trendig frisyr och några hundra miljoner på banken.

Emma Watson tillsammans står väldigt nära sina motspelareDaniel Radcliffe och Rupert Grint.

Hur var det att klippa håret? Du tog ju en risk genom att göra något så drastiskt. Är det något du velat göra länge?

– Ja, jag har velat klippa av håret sen jag var 16 år. Jag har alltid tyckt att det ser så coolt ut, så när jag kände att det var rätt tillfälle gjorde jag det bara. Det känns så bra!

Hur ser livet efter ”Harry Potter” ut?

– Tja, det enda som är säkert just nu är mina universitetsstudier. Allt annat är öppet.

Varför är det så viktigt för dig att läsa vid universitetet?

– För att det gör att jag har kvar fötterna på jorden, för att jag älskar att lära mig och för att jag ville vara med om något som är lite normalt.

Känner du dig som vem som helst bland de andra studenterna?

– Ja, det tog såklart 2-3 veckor innan de vande sig vid att jag var med, men nu är jag ju där hela tiden så de har nog vant sig. Det är redan så uttråkade på mig (skratt). Nu är de lite överbeskyddande. Det är fint. Jag har tur.

Du spelade ju Hermione under din uppväxt — har du blivit lite som henne?

– Jag var förmodligen mer som henne i början, men sen har jag utvecklats åt ett annat håll.

Hur då?

– Jag tänker mycket. Jag är väldigt intellektuell och grubblig och på det sättet är vi lika. Vi vill vara till lags och bli bekräftade. Jag var en sån som inte ville bryta mot regler och jag är nog lite mer balanserad än hon. Hon är så totalt fokuserad på sina studier, men jag är nog lite mer kreativ. Jag älskar skådespeleri, sport, musik, teater och drama. Jag har en massa intressen, medan hon är mer engagerad i en enda sak.

Du är ju lite ung för den här frågan, men kan du tänka dig barn och familj i framtiden?

– Ja, definitivt. Familj är väldigt viktigt för mig och jag hoppas definitivt på att jag kommer att få en egen familj i framtiden. Det ska bli så kul att bli mamma!

Menar du det?

– Ja! Jag kan inte bärga mig tills jag får en egen familj.

Har du god hand med barn?

– Min pappa är omgift så jag har tre yngre halvbröder och systrar, och ett tvillingpar som är fem år. Så ja, jag har nog ganska god hand med barn.

Har du några skönhetstips?

– Skönhetstips?... Jag älskar smink och att sminka mig så det är en stor grej för mig. Tvätta alltid bort sminket innan du går och lägger dig. Alltid! Speciellt sminket runt ögonen. Smörj in dig, använd solskydd, gnugga läpparna med en tandborste. Det gör jag. Ta en gammal tandborste och gnugga bort all gammal hud. Det är ett av mina favorittips. Använd inte för mycket smink. Less is more. Det är finast när det inte syns att man är sminkad. Ha roligt. Experimentera och ha kul!

Vem är din modeförebild?

– Kate Bosworth. Hon är alltid snyggt sminkad. Eller Diane Kruger. Hon är alltid fin i håret och snyggt sminkad.

Vilket är ditt favoritresmål?

– Alla ställen som jag inte varit på tidigare.

Finns det något ställe du kan fly till där folk inte känner igen dig?

–Inte direkt. Jag har upptäckt att folk känner igen mig i Bangladesh och Kenya, så det är rätt galet.

Finns det något ställe som du aldrig besökt som du skulle vilja åka till?

– Jag har aldrig varit i Australien.

Skojar du?

– Nej, jag vill jättegärna åka dit. Min pappa tillbringade sitt sabbatsår där. Han stannade i två år och jobbade på en byggplats. Han älskade det. En au-pair som tog hand om mig ganska länge var från Australien och hon brukade berätta om det så jag skulle jättegärna åka dit.

Du studerar vid Brown University på Rhode Island, på USA:s östkust. Varför valde du att plugga i USA?

– För att det är mycket liberalare. Det är mycket bredare. I Storbritannien måste man läsa ett ämne i tre år, men i USA kan man läsa lite olika ämnen. Det tilltalade mig verkligen. Jag är mindre känd i USA vilket innebär att jag får mer anonymitet och privatliv i USA än jag skulle få i England.

Är det en av anledningarna till att du klippte dig? Gör det att du är svårare att känna igen?

– Ja, men det handlar mer om att ha en egen identitet. Mitt hår associerades med Hermione i ”Harry Potter”. Den här frisyren handlar väldigt mycket om att vara Emma.

Är det svårt att köra på andra sidan av vägen nu när du bor i USA?

– Ja! (Skratt)

Vad saknar du med England när du är hemifrån?

– Mina vänner och min familj, såklart. Jag saknar maten. Ni kan säkert inte tro det, men jag saknar vädret. Det är nåt med USA... Det är ljust hela tiden och jag måste alltid ha på mig solglasögon. Jag saknar det grå vädret ibland för att det är skönt att känna att man kan krypa ihop och kolla på en film utan att få skuldkänslor. Jag har det där inärvda brittiska draget att så snart det är sol ute måste man vara ute och göra grejer. Det finns en press på att man måste njuta av solen. Det är väldigt märkligt.

Vilket råd skulle du ge någon som vill bli skådespelerska?

– Om du älskar att agera måste du tro på dig själv och jobba hårt och gå in för det. Kör hårt om det är din dröm, absolut.

Ångrar du något när du ser tillbaka på dina röda mattan-ögonblick?

– Så var det i början. Jag brukade skämmas och ångra mig, men jag är faktiskt ganska stolt över att jag vågade leka lite och att jag inte alltid såg perfekt ut. Jag har gjort misstag, det finns en historia och en inlärningskurva. Det syns att jag har gjort mina misstag, lärt mig av dem och hittat min egen väg. Jag tyckte om det. Jag tyckte om att klä upp mig, men jag kan önska att jag hade fått lite extra hjälp med det i början när jag hade min styvmammas kläder på mig, eftersom jag inte hade något annat. Vem gör kläder till en liten tjej som ska gå på röda mattan? Sådana kläder existerar inte för 12-åringar. Antingen köper man en brudtärneklänning... Och jag var pytteliten så inget passade mig. Jag gick i min mammas eller styvmammas kläder och det är det enda jag ångrar för det syntes att det var någon annans kläder som varken passade mig eller min ålder. Det var svårt, men jag är bara människa.

Det är tråkigt att aldrig ta risker.

– Eller hur! Det är dödstråkigt.

Alla ser väl likadana ut på röda mattan?

– Eller hur! Och om alla är stylade finns det inte längre nåt personligt i kläderna. Det är så dumt. Det finns inget uttryck i vad folk har på sig längre. Man får ingen känsla för vilka de är, bara för designern vars kläder de har klätts upp i.

Vilka attribut söker du hos en kille?

– Hmmm... Snällhet, gott uppförande, intelligens, självsäkerhet och att han kan få mig att skratta.

Gott uppförande är inte så lätt att hitta?

– Nej. Men det är så jag är uppväxt. Min pappa är väldigt strikt och väldigt noga med uppförande så om jag ser att någon är oartig är det direkt avtändande för mig. Jag klarar inte av det. Att man är artig är ganska viktigt för mig; att man är snäll och visar hänsyn.

Är det som kändis svårt att veta när någon gillar en för den man är?

– Jag ser det på flera meters avstånd. Det är ganska lätt att avgöra vem som är vem. Jag nojar inte över det för då skulle man aldrig kunna släppa någon in på livet. Det var först efter ett år på universitetet jag vågade lita på någon. Men ibland måste man ta en risk för annars lever man inte alls, och det är också ganska sorgligt.

Har du någonsin tänkt: ”Gud! Jag önskar att jag var normal!”

– Ja, självklart. Jag har mina stunder, men jag önskar nog framför allt att livet var lite lättare. Jag önskar att mitt liv vore... Varför måste allt vara så komplicerat och varför måste jag tänka så himla mycket på allt? Varför har jag inte större frihet, privatliv och så. Men det är bara i jobbiga perioder jag känner så, gräset är alltid grönare på andra sidan.

Vad söker du hos en kille på ett mer ytligt plan?

– Åh, på ett ytligt plan... Det är lite lustigt för jag pratade med en kompis om det häromdagen och vi kom fram till att jag inte har en typ. Killarna jag har dejtat är helt olika varandra. Ni kanske inte tror mig, men det handlar helt och hållet om personlighet. Blir killen tråkig efter 10 minuter lär det inte hålla även om han är snygg.

Vem hade du på väggen när du var liten?

– Det var inte direkt så. Jag har aldrig haft kändisförälskelser. Jag hörde att alla pratade om Brad Pitt och Leonardo DiCaprio och jag försökte väl hänga med, men det var aldrig äkta. Jag gillade Sean Connery som Robin Hood, han var jättebra.

Har du blivit starstruck nån gång?

– Ja, definitivt. Det har alltid hänt vid konstiga tillfällen. Lite oväntade personer, liksom. Jag blev helt starstruck när jag träffade Matt Damon. Han är ju nån som man kan tänka sig att man blir starstruck av, men jag har träffat andra mer kända personer som jag inte alls har blivit nervös av. Men när jag träffade Matt Damon blev jag fnittrig, generad och rodnade. Det var jättepinsamt. Jag vet inte varför det blev så. Jag blir överväldigad vid de mest oväntade tillfällen. Det är lite lustigt för jag kan inte förutse det. Väldigt märkligt.

Hur håller du dig i form?

– Jag hatar snabbmat och jag försöker äta ekologisk mat, men jag är en sockergris. Det är min last. Jag försöker verkligen begränsa mitt intag av choklad och sånt.

Och när det gäller träningen?

– Om jag håller på med en sport eller dansar så rör jag mycket på mig, men i somras tränade jag inte alls så det beror lite på. Generellt försöker jag hålla mig aktiv. Jag gillar att promenera. Om jag kan promenera någonstans så gör jag det. Det gör sitt till tror jag. Ta trappan i stället för hissen. Det är lite så jag tänker.

Säg något som förvånar dina fans!

– Jag är jättebra på ping-pong. Japp. Jag älskar ping-pong. Är det förvånande?

Det är ju lite som med bilkörning, alla tror att de är bra på ping-pong.

– Är det sant? Nåja, jag är en hyfsat bra förare. Förmodligen inte fantastisk. Jag har dåligt lokalsinne och kommer ofta bort.

Du verkar vara en sån som känner stor press på att vara produktiv?

– Ja, definitivt.

AV: James Ford/The Interview people
ÖVERSÄTTNING & TEXTREDIGERING: Sofie Zettergren

ARTIKELN HANDLAR OM